Suđenje

Puhalić i ostali: Premlaćivanja i silovanja u prijedorskim logorima

10. Oktobra 2023.18:30
Prva svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u prijedorskim logorima “Trnopolje” i “Keraterm” ispričala je kako je silovana, te svjedočila izvođenju drugih žena i ubistvima muškaraca.
Slavko Puhalić (desno) s braniocem Miodragom Stojanovićem. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Senada Alić ispričala je u Državnom sudu kako je s mužem i šestogodišnjim sinom živjela u naselju Brđani kod Kozarca do maja 1992. godine, kada je počelo granatiranje.

“Rečeno nam je da na kuće stavimo bijele čaršafe, na ruke bijele trake, i da napustimo selo i idemo u Kozarac”, ispričala je te navela kako su ka Kozarcu krenuli žene i djeca, dok se većina muškaraca sakrila u šume.

Na raskrsnici u Kozarcu, prema riječima svjedokinje, vojska je muškarce ispod 65 godina odvojila od žena i djece, te ih odvela u logor “Keraterm”, a žene i djecu u “Trnopolje”.

“Vojska se okupila oko autobusa ispred logora i govorili su ‘ima dobrih za silovanje’”, prisjetila se svjedokinja.

Kako je kazala, pošto nije bilo hrane, vojska im je rekla da idu kod rodbine ako je imaju u blizini, te je ona otišla s djetetom kod tetke, kod koje su ostali tri dana, a potom s mlađom sestrom i sinom odlazi kod roditelja u mjesto Jaskići, koje je napadnuto sredinom juna 1992., kada im je vojska naredila da se postroje ispred kuće.

“Potom je jedan vojnik uperio pušku u mene i rekao mi da krenem s njima. Molila sam da me ne vode, jer sam samo mislila hoće li mi dijete zaplakati, pa će ga tu i ubiti, ali morala sam krenuti”, ispričala je.

Svjedokinja je navela kako su krenuli ka Kozarcu, gdje je usput srela i kolonu muškaraca, koji su hodali s rukama iznad glave, te da su tada ubili Abaza Jaskića i njegovog sina Nijaza.

Kako je kazala, muškarce tada odvode prema Kozarcu, udarajući ih kundacima u leđa dok hodaju, dok tri vojnika nju vode putem preko livada u šumu, gdje je dvojica ispituju i odlaze, a jedan je uz prijetnju puškom siluje.

“Počela sam gubiti svijest, on je otišao, a ja sam nekako ustala i krenula nazad kući, ocu”, navela je te dodala kako roditeljima nije željela ništa reći, pa je uzela dijete i otišla kod daidže u Sivce, odakle ih vojska ponovo hapsi i odvodi u logor “Trnopolje”, u kinosalu.

“Naveče je tu jedna žena s vučjakom ulazila, i još vojnika, te su s baterijom birali koje će žene izvoditi na silovanje”, prisjetila se svjedokinja.

Razmijenjena je 17. jula 1992. godine i konvojem je otišla u Travnik, a potom u Hrvatsku, gdje je obavila ljekarski pregled, tokom kojeg je ustanovljeno da joj je zdravlje znatno narušeno. Saznala je da joj je suprug ubijen na Korićanskim stijenama, rekla je.

Senada Alić je svjedočila u predmetu protiv Slavka Puhalića, Dragana Škrbića i Rajka Damjanovića, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora.

Puhalić, nekadašnji zamjenik upravnika logora “Trnopolje”, te Škrbić i Damjanović, nekadašnji stražari u logorima, terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada – usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline – učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti. Na teret je Puhaliću stavljeno da nije spriječio ulazak osoba u “Trnopolje” i kuće koje su pripadale logoru, te odvođenje djevojčica, djevojaka i žena, nad kojima su vršena mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja.

Škrbić i Damjanović se terete da su, kao stražari u logoru “Trnopolje”, a Damjanović i stražar u “Keratermu”, učestvovali u mučenju, premlaćivanju i ubistvima nesrpskog stanovništva.

Svjedok Sabahudin Garibović je s porodicom uhapšen 26. maja 1992. i odvedeni su u logor “Trnopolje”, gdje je, kako je rekao, svjedočio izvođenju muškaraca i premlaćivanju do smrti, te je čuo da su iz Doma kulture, gdje su bili zatvoreni žene i djeca, svakodnevno odvođene žene na silovanje.

“Jednu noć sam čuo vojnike kako ulaze, provirili smo kroz prozor i vidjeli da izvode djevojke i djevojčice. Tek su ih ujutro vratili”, kazao je svjedok i naveo kako je među tim ženama bila zatvorena i njegova majka, koja mu je ispričala kako su vojnici bili došli do nje, te da je jedan vojnik rekao: “Nemoj nju, ona je stara.”

“Čuo sam i da je jedna djevojčica – bila je maloljetna silovana – ostala nepokretna i, nažalost, umrla je”, kazao je.

Svjedok je ispričao da mu je muškarac kojeg su zvali “Faca”, dok je nosio vodu u limenoj kanti, nogom izbio kantu te ga udario i stavio mu pištolj u usta.

Prije svjedočenja, tužilac Izet Odobašić pročitao je uvodnu riječ, u kojoj je naveo kako će dokazati da je od posljedica zlostavljanja preminuo najmanje 21 zatvorenik, a petorica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

“Dokazat ćemo krivicu za ubistva 44 civila na jami Lisac, te više od 200 muškaraca na Korićanskim stijenama”, rekao je tužilac i naveo kako će to dokazivati saslušanjem 187 svjedoka, od kojih je 21 s mjerama zaštite, te više od 300 dokumenata – materijalnih dokaza.

Pored Puhalića, Škrbića i Damjanovića, optužnicom su obuhvaćeni i Željko Rudak i Dragomir Šaponja, koji se nalaze u Srbiji i za njima je Sud BiH raspisao potjernicu i odredio im pritvor.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. oktobar.

Selma Boračić Mršo