Suđenje

Stojan Petrović: Odbrana tvrdi da je optuženi pokušavao pomoći mučenima

28. Septembra 2023.14:25
Na suđenju za zločine u Brčkom, Odbrana Stojana Petrovića, optuženog za silovanje počinjeno 1992. godine, rekla je kako će dokazati da optuženi nikoga nije protivpravno zatvarao, mučio i prema njemu nečovječno postupao.
Stojan Petrović (lijevo) sa braniocem Srđanom Marjanovićem, Foto: BIRN BiH

Nakon što je na prethodnim ročištima Tužilaštvo okončalo izvođenje svojih dokaza, Petrovićev branilac Srđan Marjanović je tokom uvodnog izlaganja rekao kako se optužnica ne može temeljiti na izjavi jednog svjedoka, čiji iskaz je, prema ocjeni Odbrane, kontradiktoran izjavama drugih svjedoka Optužbe.

“On je imao saosjećanja sa onima koji su bili mučeni i pokušavao im je pomoći”, kazao je Marjanović.

Naveo je kako se koncept Odbrane odnosi na osporavanje dokaza Tužilaštva BiH, a potom je Sudskom vijeću predočio šest dokumenata – pet ih je dobio od Državnog tužilaštva, te jedno uvjerenje koje se odnosi na period ranjavanja optuženog Petrovića.

Odbrana je predočila i iskaz zaštićene svjedokinje iz istrage, međutim Vijeće će naknadno odlučiti da li će taj dokaz prihvatiti s obzirom da ga Odbrana nije predočavala tokom njenog saslušanja.

Tužilaštvo nije imalo primjedbi na dokaze Odbrane, te je najavilo da neće imati dokaza duplike, kao i da će do narednog ročišta precizirati optužnicu.

Stojan Petrović je optužen da je, u svojstvu pripadnika Interventnog voda, protivpravno zatvorio žensku osobu bošnjačke nacionalnosti i silovao je pod prijetnjom da će joj ubiti srodnike.

Nastavak suđenja je 19. oktobra.

Selma Boračić Mršo