Suđenje

Đurić Mane i ostali: Stanica policije nije funkcionisala do augusta 1992. godine

27. Septembra 2023.12:27
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici rekao je kako je u aprilu 1992. u to mjesto ušla njemu nepoznata vojska te zauzela zgradu policije, tako da Stanica policije nije efektivno funkcionisala do augusta te godine.
Mane Đurić: Foto: BIRN BiH

Svjedok Dragomir Šargić je ispričao da je bio komandir Stanice policije u Vlasenici do 1991., kada je smijenjen, a na njegovo mjesto dolazi Fadil Turković, koji je na toj poziciji bio do sredine 1992. godine.

Rekao je da je tada načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) bio Radomir Bjelanović, koji je početkom rata prebačen na poziciju koordinatora za Romanijsko-birčansku regiju, a da na njegovo mjesto dolazi Mane Đurić. Za komandira policije je tada postavljen Radenko Stanić.

Svjedok je kazao kako je po dolasku vojske u Vlasenicu policija razoružana, te da im je rečeno da idu kućama i da će biti pozvani kada dođe vrijeme.

“Vojska je išla po gradu u policijskim autima i apelovala da se preda oružje”, izjavio je svjedok i dodao kako je u zgradi Stanice policije vojska zauzela drugi sprat, kojem oni nisu imali pristup.

“Oni su tu privodili neke ljude, to sam čuo, ali pošto mi nismo bili tu do augusta, ne znam detalje”, rekao je Šargić.

Nakon uspostavljanja rada Stanice policije, Šargić je postavljen za pomoćnika komandira policije, ali mu, kako je naveo, nije poznato da su Bošnjaci privođeni u stanicu, niti da je postojala interventna jedinica zvana “Mićini specijalci”.

Svjedok nije čuo ni da su Bošnjaci zatvarani u logor “Sušica” i Srednjoškolski centar.

Za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine – sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Tužilac Seid Marušić zatražio je od Suda da se privede drugi svjedok, koji je pozivan na ranija dva ročišta, ali ni na jedno nije pristupio.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. oktobar.

 

Selma Boračić Mršo