Suđenje

Sud raspisuje potjernicu za odbjeglim Dušanom Kuzmanovićem

25. Septembra 2023.11:26
Sud Bosne i Hercegovine raspisat će potjernicu za Dušanom Kuzmanovićem, optuženim za zločine počinjene na području Teslića, nakon što ga policija nije pronašla radi privođenja na suđenje.
Dušan Kuzmanović. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Vijeća Davorin Jukić kazao je da je Sud od Granične policije obaviješten da je Kuzmanović prešao granicu sa Srbijom 14. septembra.

“Uložili smo sve napore da dođemo do optuženog Kuzmanovića, i preko Sudske policije i Stanice policije u Tesliću”, rekao je Jukić.

On je napomenuo da je Sud zatražio privođenje nakon što se Kuzmanović nije pojavio na prošlom ročištu, koje je bilo zakazano za 18. septembar.

Kazao je da će za optuženim biti raspisana potjernica i da će mu biti određen pritvor.

Kuzmanovićev branilac Petko Pavlović rekao je da je od prošle sedmice bezuspješno pokušavao da stupi u kontakt sa optuženim, te da je na kraju razgovarao sa njegovom suprugom.

“Rekla je da je njoj ostavio poruku da je otišao u Rusiju”, kazao je Pavlović.

Prema podacima Tužilaštva, Kuzmanović nije imao drugo državljanstvo.

Stranke su se saglasile da se zbog bjekstva Kuzmanovića postupak razdvoji u odnosu na drugu dvojicu optuženih – Predraga Markočevića i Marinka Đukića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u novembru 2018. godine.

Kuzmanović, Markočević i Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. oktobar, a preostalo je da se sasluša još jedan svjedok Tužilaštva i da bude pročitan jedan iskaz.

Marija Taušan