Suđenje

Nanić i ostali: Početkom oktobra završna riječ Tužilaštva

18. Septembra 2023.15:28
Na suđenju za zločine počinjene na području Bužima, vještak sudske medicine je rekao da je smrt Derviša Pojevića nastupila nasilno.
Zijad Nanić s braniteljicom Mersihom Delić. Foto: BIRN BiH

Vještak Željko Karan predočio je svoj nalaz i mišljenje, sa zadatkom da utvrdi uzrok smrti Derviša Pojevića, a koji je uradio po analizi vještaka Miroslava Rakočevića, koji je u međuvremenu preminuo.

Karan je naveo kako je, prema dokumentaciji koju je dobio, zaključio da je obdukcija tijela rađena 2006. godine, nakon ekshumacije, da je nađen kompletan skelet, sa ostacima odjeće.

“On je imao prelom prvog pršljena vratne kičme, čime je došlo do oštećenja kičmene moždine, i to spada u nasilnu smrt, jer do toga dolazi nekontrolisanim okretom glave, vješanjem ili padom”, pojasnio je Karan.

Odbrana Zijada Nanića uložila je prigovor zakonitosti na ovakav nalaz i mišljenje.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, optužnica s Nanićem tereti Hasana Mustafića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Nedžada Bapića, Senada Salkića te Samira i Huseina Isakovića.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 2. oktobar, planirano je da Tužilaštvo iznese završnu riječ.

Selma Boračić Mršo