Suđenje

Puhalić i ostali: Počelo suđenje za zločine u prijedorskim logorima

5. Septembra 2023.17:15
Čitanjem optužnice počelo je suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u prijedorskim logorima “Trnopolje” i “Keraterm” .
Prostor bivšeg logora “Trnopolje” u Prijedoru. Foto: BIRN BiH

Tužilac Izet Odobašić pročitao je optužnicu koja Slavka Puhalića, Dragana Škrbića i Rajka Damjanovića tereti za zločin protiv čovječnosti tokom 1992. godine na području Prijedora.

Puhalić, nekadašnji zamjenik upravnika logora “Trnopolje“, te Škrbić i Damjanović, nekadašnji stražari u logorima, terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada – usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline – učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti.

Na teret je Puhaliću stavljeno da nije spriječio ulazak osoba u “Trnopolje“ i kuće koje su pripadale logoru, te odvođenje djevojčica, djevojki i žena nad kojima su vršena mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja. Kako se navodi u optužnici, Puhalić nije postupio u skladu sa dodijeljenom odgovornosti i ovlaštenjima i u slučaju kada je među grupom žena i djevojaka izvedena 13-godišnja djevojčica “koja je na jedan od najbrutalnijih načina grupno silovana od strane pripadnika jedinice ‘Manijakosi'“.

Također mu se stavlja na teret da nije počinio ništa da spriječi mučenja, zlostavljanja i ubistva logoraša, te da je pomagao progon kroz zatvranje, ubistvo, prisilino odvođenje i nestanak, te izvršenje mučenja i drugih nečovječnih djela.

Škrbić i Damjanović se terete da su, kao stražari u logoru “Trnopolje“, a Damjanović i stražar u “Keratermu“, učestvovali u mučenju, premlaćivanju i ubistvima nesrpskog stanovništva.

Od posljedica zlostavljanja je, prema Tužilaštvu, najmanje 21 zatvorenik preminuo, a petorica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

Pored Puhalića, Škrbića i Damjanovića, optužnicom su obuhvaćeni i Željko Rudak i Dragomir Šaponja za koje je Sud BiH izdao naredbu za raspisivanjem potjernice, te im je određen pritvor.

Tužilac Izet Odobašić je u obrazloženju prijedloga izvođenja dokaza rekao da će pozvati 144 svjedoka, od kojih je 21 s mjerama zaštite.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva.

Selma Boračić Mršo