Suđenje

Optuženi za zločine u Bosanskom Brodu opet nije došao na izjašnjenje o krivnji

31. Augusta 2023.14:54
Kadrija Mlivić, optužen za zločine nad civilima u Bosanskom Brodu, po drugi put se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji u Okružnom sudu u Doboju.
Okružni sud u Doboju
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Optuženi je 19. jula lično primio poziv koji mu je iz Okružnog suda u Doboju upućen na adresu u Slavonskom Brodu.

Prema navodima optužnice, Mlivić, bivši vojni policajac u 101. bosansko-brodskoj brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti se da je u periodu od juna do augusta 1992. godine prvo pretukao, a kasnije silovao oštećenu, koja je bila zatvorena u prostoriji za žene u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet”.

U optužnici se navodi da je drugu zatvorenicu na istom mjestu više puta silovao u septembru 1992. godine.

Nekadašnji pripadnik HVO-a optužen je da je početkom oktobra 1992. godine, za vrijeme povlačenja HVO-a, u Slavonskom Brodu iz vatrenog oružja ubio treću zatočenicu iz Bosanskog Broda.

Prema navodima Tužilaštva u Doboju, oštećena je bila među civilima iz logora u Bosanskom Brodu koji su pješke prešli u Slavonski Brod.

Novo ročište planirano je za 9. oktobar, kada će dobojsko Okružno javno tužilaštvo, kako je najavljeno, podnijeti prijedlog za određivanje pritvora i raspisivanje međunarodne potjernice u slučaju novog nepojavljivanja optuženog u sudnici.

Arnes Grbešić