Suđenje

Hadžić i ostali: Ležali na podu dok su pucali na kuću

27. Jula 2023.12:59
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se napada na selo Čemerno kod Ilijaša i kako je ležala na podu dok su pucali na njenu kuću.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Dragojla Šiljak kazala je da je spavala kad je u junu 1992. počela pucnjava.

“Čula sam kad štala gori i goveda riču. Ja sam ležala na podu jer su pucali”, rekla je svjedokinja.

Dodala je da je čula glasove i da neko govori: “Nema ovamo niko. I ako je bio, poginuo je.”

Šiljak je kazala da je poslije otišla sa bratom i majkom u pećinu. Rekla je da su vidjeli da su ubijena osmorica koji su bili u novoj kući.

Svjedokinja je pojasnila da su bili izgradili novu kuću, ali da se nisu uselili u nju. U staroj kući, kako je navela, za vrijeme napada, osim njene majke, brata i rodice, bili su i Momir Šikuljak i Velibor Blagojević, ali da se ne sjeća kad su oni ušli.

Šiljak je potvrdila da su na Čemerno prije napada bile dovučene haubice i da su dejstvovale.

Na pitanja Odbrana, ona je kazala da joj nije bilo poznato ko je dejstvovao iz haubica, ko je kuvao za vojsku, da li je bilo vojnika sa strane, da li je Blagojević bio komandir artiljerijske jedinice, da li su obučavani u Čemernom, kao ni da li su u njihovoj staroj štali bile smještene granate i municija.

“Ja sam imala 20 godina, meni niko nije ništa razjašnjavao”, rekla je Šiljak, dodavši da se njena porodica bavila stočarstvom i poljoprivredom.

Ona je navela da prilikom odlaska u pećinu nije zagledala tijela i da ne zna da li su bili u uniformi. Kazala je da misli da u to vrijeme niko nije nosio uniformu.

Braniocu Izetu Baždareviću je rekla da ne zna da je njen brat bio poslužilac na haubicama, a advokatu Ifetu Feragetu je kazala da nije čula da se napad očekivao.

Braniteljica Lejla Čović predočila joj je iskaz iz istrage u kojem je navela da su u staroj štali vojnici držali municiju. Šiljak je rekla da je, ako je potpisala, tako izjavila. Nije mogla potvrditi svoje navode u vezi s licima koja su spavala u njihovoj novoizgrađenoj kući.

Za učešće u napadu na Čemerno 10. juna 1992. optuženi su bivši pripadnici Teritorijalne odbrane te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija te Nehru Ganić. Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. septembar.

Marija Taušan