Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Odnosi državne i vojne bezbjednosti

24. Jula 2023.13:29
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o odnosu i radu državne i vojne bezbjednosti u Goraždu, te o kontaktima s ratnim zarobljenicima.
sudnica
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Midhat Šehović kazao je da je u drugoj polovini 1992. došao na čelo Službe državne bezbjednosti (SDB) u Goraždu.

On je naveo da je krajem 1992. formirana Istočnobosanska operativna grupa (IBOG) i da je za načelnika vojne bezbjednosti postavljen Emin Imamović. Svjedok nije mogao odgovoriti ko je od njegovih kolega prešao u vojnu bezbjednost.

“Ja mislim da nije faktički niko prebačen. Više su ljudi išli tamo-vamo… Išlo je da se pomaže”, rekao je Šehović.

Tužiteljica Marijana Čobović podsjetila ga je da je u istrazi naveo da su iz državne u vojnu bezbjednost prebačeni Himzo Selimović, Izet Žiga i još neki, što je svjedok potvrdio, ali je tokom daljeg saslušanja ponovo govorio da niko formalno nije bio prebačen. To je naveo i kada ga je tužiteljica podsjetila da je išao u zgradu Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL) kod Himze Selimovića na razmjenu informacija.

Svjedok je potvrdio da je Imamović poziciju načelnika vojne bezbjednosti u IBOG-u napustio 1993. a da je na njegovo mjesto došao Selimović.

Šehović je kazao da je državna bezbjednost pretežno uzimala izjave od izbjeglica u vezi sa počinjenim ratnim zločinima, a da je on jednom išao u Međeđu da razgovara sa ratnim zarobljenikom Mićom Obradovićem.

“Psihički je bio loše. Nije imao povreda vidljivih, bio je nezainteresovan”, prisjetio se svjedok, dodavši da mu je dao svoj džemper pošto je bilo hladno.

Dodao je da je Obradović poslije prebačen u ZOIL i da je ponovo dolazio radi njegove izjave.

Šehović je rekao da je komandir Vojne policije u ZOIL-u bio Šuhret Mehmedspahić i da mu on nije bio podređen.

Na pitanje Selimovićevog branioca Slaviše Prodanovića o saradnji državne i vojne bezbjednosti, svjedok je kazao da su poštovali prijedloge vojne bezbjednosti. Pojasnio je da im je Imamović govorio da razgovori sa zarobljenicima budu kraći i da se napravi plan ispitivanja.

Svjedok je rekao da su zarobljenike ispitivale i državna i vojna bezbjednost, ali ne u isto vrijeme.

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada, sa Selimovićem su optuženi Ćamil Ramić i Ramiz Mićivoda. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Svjedok Predrag Bogunić kazao je da je od januara 1993. bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Goraždu. Rekao je da je u zgradi ZOIL-a bila Vojna policija.

“Policija nije imala ništa sa ratnim zarobljenicima”, kazao je svjedok.

On je rekao da je pomoćnik komandanta IBOG-a bio Emin Imamović, a da je poslije na njegovo mjesto došao Himzo Selimović.

Braniocu Prodanoviću je kazao da nikada nije uzimao izjave niti bio prisutan prilikom ispitivanja zarobljenika.

Suđenje se nastavlja 11. septembra.

Marija Taušan