Suđenje

Milunić i ostali: Odbrana tvrdi da Stojnić nije pucao u Ismeta Bačića

21. Jula 2023.16:06
Odbrana Zorana Stojnića zatražila je oslobađanje od optužbi za zločine počinjene u julu 1992. u prijedorskom selu Zecovi, ocijenivši da nijedan svjedok nije potvrdio da je on pucao u Ismeta Bačića.
Zecovi. Foto: BIRN BiH

Odbrana Stojnića je u završnoj riječi ocijenila da Tužilaštvo nije navelo sve elemente krivičnog djela “ratni zločin protiv čovječnosti”, čime je, prema ocjeni branioca Veljka Čivše, optužnica nedorečena.

Čivša je naveo da se njegov branjenik tereti da je sa ocem Radomirom Stojnićem zvanim Grom 23. jula 1992. ispred škole Mladen Stojanović u Zecovima, prvo pretukao, a potom pucao iz automatske puške u Ismeta Bačića, te ga lišio života.

Odbrana je navela kako smatra da se ovo djelo ne može podvesti pod krivično djelo zločin protiv čovječnosti, jer nije dokazana namjera optuženog da ubije Bačića.

U završnoj riječi Odbrana se posebno osvrnula na to da je Tužilaštvo propustilo uvrstiti element državne politike koji se, kako je obrazložio Čivša, smatra osnovnim razlikovnim elementom, koji zločin protiv čovječnosti razlikuje od krivičnog djela ubistva.

Kada je riječ o analizi iskaza svjedoka, Odbrana se pozvala na svjedočenje Fikreta Bačića, koji je, kako navodi Čivša, rekao da je “iznenađen hapšenjem Stojnića“.

Odbrana se osvrnula i na iskaze Dušana Mršića, Z-13, Z-12 i Z-2, te navela da se oni mogu promatrati kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, dok ostali svjedoci Tužilaštva BiH nisu očevici događaja.

Prema navodima Odbrane, svjedoci Fahima Bačić, Dragomir Mirković i Milan Stanković su naveli da su vidjeli kada je Vlado Radulović pucao u Ismeta Bačića, te da Stojnić nije imao automatsku pušku već papovku.

“Analizom iskaza svjedoka jasno je da Stojnić nije tukao nikoga, niti je pucao u Bačića, stoga tražimo oslobađajuću presudu“, rekao je Čivša.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. u Zecovima, sa Stojnićem su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Ročištu, iz zdravstvenih razloga, nije prisustvovao optuženi Ilija Zorić, a Vijeće je, na prijedlog Odbrane i uz saglasnost ostalih učesnika u postupku, donijelo rješenje o održavanju suđenja uz odsustvo optuženog, iz objektivnih razloga, a s ciljem efikasnosti postupka.

Suđenje se nastavlja 8. septembra, kada će završnu riječ iznositi Grbićeva Odbrana.

Selma Boračić Mršo