Suđenje

Optuženi za zločine u Bosanskom Brodu nisu došli na izjašnjenja o krivnji

14. Jula 2023.11:14
Dvojica optuženih za zločine počinjene na području Bosanskog Broda nisu se pojavila u sudnicama dobojskog Okružnog suda, zbog čega su prolongirana njihova izjašnjenja o krivnji.
Sudnica Okružnog suda u Doboju. Foto: BIRN BiH

U predmetu protiv Kadrije Mlivića, optuženi je, kako rekla sutkinja Marijana Lazić Miladinović, primio sudski poziv koji mu je direktno upućen na adresu u Slavonskom Brodu, ali se nije pojavio. Novo ročište na kojem bi se Mlivić trebao izjasniti o krivnji zakazano je za 31. august.

U optužnici se navodi da je Mlivić, bivši vojni policajac u 101. bosansko-brodskoj brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od juna do augusta 1992. godine prvo pretukao, a kasnije silovao oštećenu, koja je bila zatvorena u prostoriji za žene u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet”.

U optužnici se navodi da je drugu zatvorenicu na istom mjestu više puta silovao u septembru 1992. godine.

Mlivić je optužen i da je početkom oktobra 1992., prilikom povlačenja HVO-a, u Slavonskom Brodu iz vatrenog oružja ubio treću zatočenicu iz Bosanskog Broda. Oštećena je bila među civilima iz logora u Bosanskom Brodu koji su pješke prešli u Slavonski Brod.

Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Mlivića u oktobru 2016. godine.

U drugom predmetu se u sudnici nije pojavio Blažan Kljajić, a njegovo izjašnjenje o krivnji je odgođeno na neodređeno vrijeme.

Sud nije dobio dokaz da je optuženom uručen sudski poziv na adresi u Osijeku, a na ročištu je rečeno da je još uvijek na snazi odluka o određivanju pritvora i raspisivanju međunarodne potjernice za Kljajićem.

Kljajić, jedan od komandanata u 101. bosansko-brodskoj brigadi HVO-a, tereti se da je od marta do augusta 1992. godine učestvovao u ubistvu jednog i protivzakonitom zatvaranju i premlaćivanju više civila u Bosanskom Brodu.

U optužnici se navodi da su Kljajić i drugi pripadnici HVO-a doveli na most između Bosanskog i Slavonskog Broda više civila srpske nacionalnosti, koji su korišteni kao živi štit prilikom nadlijetanja dva aviona koja su jednom bombom srušila zgradu Radničkog univerziteta, dok je druga bomba pala u vodu blizu mosta.

Ista optužnica navodi da su Kljajić i drugi vojnici HVO-a u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu pretukli jednog zatvorenika, koji je usljed zadobijenih povreda ubrzo preminuo.

Arnes Grbešić