Suđenje

Bjelošević: Radna obaveza u “Žabi“

10. Jula 2023.13:35
Na suđenju za zločine počinjene u Derventi, svjedok Odbrane je izjavio da je išao na radnu obavezu u objekat “Žaba“, u kojem optuženog Andriju Bjeloševića nije viđao.
Andrija Bjelošević. Foto: Sud BiH

Vedad Ahmić je ispričao da je do aprila 1992. bio u Derventi s porodicom, nakon čega odlazi u Banjaluku, zatim u Prnjavor gdje je boravio do marta 1993. Po povratku u Omeragiće u Derventi, sa bratom dobija poziv za javljanje u Civilnu zaštitu, gdje je odabrao da ide na radnu obavezu.

Poslove čišćenja grada je dobio u preduzeću “Komunalac“, gdje je zatekao 15 do 20 ljudi. Na upit Bjeloševićevog branioca Slobodana Cvijetića, Ahmić je kazao da zna za “Žabu“ u Derventi, te da je dobio naredbu u “Komunalcu“ da se javi u ovaj objekat gdje je čistio, objasnivši da je to po njegovom dolasku bio devastirani kafić sa polupanim prozorima.

Posvjedočio je da je to bilo sredinom aprila 1993. i da je na tom objektu radio tri do četiri sedmice. Dodao je da ispočetka nisu znali za koje namjene to rade, ali su ubrzo saznali da će se na tom mjestu ljudi javljati na radnu obavezu. Na pitanje o njegovim pretpostavljenim, svjedok je naveo izvjesne Cicvaru i Božu.

Prema njegovim riječima, poslove su obavljali od 7 do 17 sati, a imali su i jedan obrok. Kazao je da je bilo angažovano i deset do 12 žena, koje su obavljale poslove u Domu vojske Jugoslovenske narodne armije. Ahmić je rekao da poznaje AB-1, koju nijednom nije vidio na radnoj obavezi, a AB-5 ne poznaje.

On je ispričao da je imao potvrdu u kojoj je pisalo da je na radnoj obavezi, a na osnovu koje je imao zdravstvenu zaštitu. Izjavio je da poznaje Bjeloševića prije rata, kojeg nije viđao u Derventi 1993. i kojeg niko u “Žabi“ nije spominjao. Svjedoku nije poznato da je 1993. u Derventi bio logor za Hrvate i muslimane, a izjavio je i da niko nije fizički tučen niti maltretiran.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Ahmić je negirao da je od oktobra do kraja 1992. bio u Derventi, kao i prva tri mjeseca 1993. Kazao je da “Žaba“ po njegovom dolasku nije bila uslovna za boravak, da je bilo prljavštine i prašine, kao i da nije bilo “ni mjesto ni vrijeme“ da pita za šta sređuju objekat.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi.

Svjedok Zoran Popadić je izjavio da poznaje Bjeloševića još od prije rata, koji je s izvjesnim Novićem u lošim odnosima. Svjedok je izjavio da je od Novića dobio ponudu da svjedoči protiv optuženog i da bi mu on, u slučaju pristanka, dao pisanu izjavu koju bi svjedok potpisao.

Dodao je da mu je Nović poslije dao i dvije bombe, što je on prijavio policiji, koja nije reagovala, nakon čega je svjedok osuđen zbog “izazivanja opšte opasnosti“. Potvrdio je da poznaje AB-1, kojoj se nikad nije obraćao.

Na konstataciju tužioca Edina Muratbegovića da je AB-1 Tužilaštvu više puta prijavila da ju je Popadić pratio, svjedok je kazao da je prijavila i policiji u Derventi, a da on s njom nikada nije bio u kontaktu.

Nastavak suđenja je 14. augusta.

Aida Trepanić