Suđenje

Purić i ostali: Sredinom septembra izricanje presude za zločine u Vitezu

7. Jula 2023.15:15
Izricanje presude za zločine počinjene na području Viteza zakazano je za sredinu septembra nakon što su Odbrane Sadika i Šaćira Omanovića te Kasima Kavazovića u završnim riječima zatražile oslobađajuću presudu.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Kerim Čelik, branitelj Sadika Omanovića, na početku završnog izlaganja je rekao kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije van razumne sumnje dokazalo da je njegov branjenik saizvršilac djela.

“Niti jedan svjedok nije potvrdio navode iz optužnice, a i krivično djelo je navedeno neprecizno”, kazao je Čelik, dodavši kako u spisu Tužilaštva nema dokaza da je Omanović dao doprinos krivičnom djelu.

Branitelj se osvrnuo i na iskaz zaštićenog svjeodka K-3, za kojeg tvrdi da je nepouzdan i da se s posebnom pažnjom sadržaj njegovog svjedočenja treba posmatrati. Za kraj, Čelik je rekao da je jedina pravična odluka Sudskog vijeća ona u kojoj se Sadik Omanović oslobađa.

Sadik i Šaćir Omanović te Kavazović su zajedno sa Ibrahimom Purićem, Ibrahimom Tarahijom, Almirom Sarajlićem, Rušitom Nurkovićem i Nijazom Sivrom optuženi za ubistva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Lejla Terzimehić, braniteljica Šaćira Omanovića, kazala je da je fokus Tužilaštva bio na “kvantitetu, a ne na kvalitetu svjedoka”.

“Neki svjedoci tvrde da su čuli razne priče o zarobljenim vojnicima HVO-a, da su otrovani, da su ih ubili stranci, mudžahedini, pa čak i do toga da su razmijenjeni”, rekla je Terzimehić, dodavši u iznošenju svoje završne riječi da iz iskaza svjedoka Tužilaštva nije moguće donijeti zaključke, odnosno utvrditi povezane činjenice.

“Jedan svjedok je čuo pet verzija priča”, kazala je Terzimehić, nakon čega se, kao i drugi branitelji, posebno osvrnula na svjedoka K-3, za kojeg je rekla da, ukoliko Sudsko vijeće uzme u obzir njegov iskaz, on ne može ići protiv njenog branjenika, već samo u njegovu korist.

Terzimehić je za Šaćira Omanovića zatražila oslobađajuću presudu.

Kavazovićeva braniteljica Sabina Mehić kazala je da od 93 svjedoka Tužilaštva koji su saslušani tokom glavnog pretresa, samo njih 13 spominje njenog branjenika.

“Ti svjedoci idu samo dotle da govore kako je Kavazović bio pripadnik probojne čete i da je učestvovao u legitimnoj vojnoj akciji”, rekla je Mehić.

I ona se dotakla svjedočenja K-3, za kojeg je kazala da je kontradiktoran, ali da, ako Vijeće njegovo svjedočenje uzme u obzir, ono samo ide u prilog Kavazoviću.

“Koja je to činjenica koja ukazuje na to da je Kavazović učestvovao u ubistvu zarobljenika? Svjedoci Tužilaštva ukazuju da on nije učestvovao u tome”, rekla je braniteljica zaključujući izlaganje zahtjevom za oslobađanje Kavazovića.

Na današnjem ročištu završnu riječ, koju je započeo na prošlom ročištu, okončao je Sarajlićev branitelj Nermin Vila, koji je podsjetio na svjedoke koji su govorili o ranjavanju optuženog te kako, prema njegovim tvrdnjama, svjedoci nisu ništa čuli o zločinima nad vojnicima HVO-a.

Također, Vila je istakao važnost svjedoka – bivših pripadnika HVO-a, koji, kako je kazao, nisu čuli da je Sarajlić učestvovao u zločinima te koji se s njim druže i nakon rata.

Izricanje presude je zakazano za 19. septembar.

Irvin Pekmez