Suđenje

Obradović i ostali: Vojska čuvala Novoseoce od pljačke 

6. Jula 2023.16:45
Na suđenju za ubistva počinjena na području Sokoca 1992., svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su gledali odvođenje civila iz Novoseoca, te čuli da su pripadnici Vojne policije i izviđači ubili muškarce na smetljištu.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Drago Erić je ispričao da je 1992. mobilisan u Jedinicu za atomsko-biološko hemijsku odbranu (ABHO) Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koja je bila pri komandi u Knežini.

Objasnio je da su u Novoseocima, koji su se nalazili u neposrednoj blizini srpskih sela, živjeli uglavnom muslimani, od kojih je poznavao Fikreta Karića i njegovog oca Naila. Erić je rekao da su djeca iz ovog sela do osmog i devetog mjeseca 1992. dolazila u školu u koju su išla i njegova djeca.

U Novoseoce je, kako je dalje ispričao, stigao u ranim jutarnjim satima 22. septembra, kamionom preko Prinčića, i smjestio se na brdo iznad sela gdje su već bili pripadnici njegove jedinice koji su došli noć ranije.

“Vidio sam mnoštvo naroda, mještana, vojske, kamione i autobus. Na ledini su bili civili. Pričalo se da će ih vojska pokupiti i odvesti u logore“, rekao je Erić, navodeći da se radi o posrednim saznanjima.

Nakon što mu je tužilac Ivan Matešić predočio izjavu iz istrage u kojoj je rekao da su u Novoseocima bili pripadnici Vojne policije, čete izviđača i diverzanti, svjedok je potvrdio, dodavši da je to saznao iz priče.

“Jedna žena se odvojila iz grupe od 50 ili 100 mještana i počela da doziva: ‘Naile, Naile’. Onda se čuo pucanj. Vidio sam da je pala i zapomagala. Prišao je vojnik i pucao u nju. Nakon toga se umirila. Vidio sam gdje je ukopana“, ispričao je Erić rekavši da se radilo o ženi Naila Karića, koju nije poznavao.

Naveo je da je gledao kada su druge civile uveli u kamione i autobus.

“Čuo sam da su ih odveli negdje gore na deponiju, prema Rogatici. Muškarce su pobili, tako se pričalo“, rekao je Erić, dodavši kako je čuo da su to uradili policija i diverzantsko-izviđački vod.

Svjedok je na pitanje Odbrane rekao da, s udaljenosti na kojoj je bio, nije mogao vidjeti pripadnike civilne policije u selu, kao ni njihovo vozilo, dodavši da je vojska kasnije čuvala mjesto da ne bude opljačkano. Odbrani Momčila Pajića je rekao da tog dana nije razgovarao s optuženim, i da ne zna od koga je došlo naređenje da idu u Novoseoce.

Za zločine počinjene u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete ušli su u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Željko Šuka je ispričao da je bio pripadnik ABHO jedinice i da je noć prije došao u Novoseoce.

“Sreten Arbinja, komandant, nam je izdao naredbu da moramo hitno poći u selo jer se naoružavaju i bježe, te da niko iz sela ne može izaći. Bilo nas je 20 na kamionu. Tamo su nas odvukli, mještani Srbi su nas prihvatili i tu smo bili cijelu noć“, rekao je Šuka, dodavši da su Vojna policija i izviđači imali naredbu da uđu u selo.

Šuka je objasnio da je jedinica ABHO bila samostalna, a Pajićevoj Odbrani je rekao da optuženog nije vidio tog dana u Novoseocima, i da nisu komunicirali.

Dragan Gluhović je ispričao da je bio pripadnik Motorizovane čete Druge romanijske brigade VRS-a, te da su 22. septembra 1992. godine u ranim jutarnjim satima pokrenuti i kamionima prebačeni na brdo nadomak Novoseoca. Naveo je da je s tog brda vidio civile kako se kreću prema kući Lutve Oćuza i čuo je jedan pucanj, dodavši da je vidio samo dva-tri vojnika.

“Naš zadatak je bio da čuvamo selo da ga neko ne opljačka. Kada smo ušli u selo, nije bilo vojske, civila, nikoga“, rekao je Gluhović.

Svjedok je rekao da je čuo da su pripadnici Vojne policije i izviđači ubili muškarce na smetljištu.

Suđenje se nastavlja 13. jula.

Jasmin Begić