Suđenje

Draškić i ostali: Manojlovića nisu viđali u uniformi

5. Jula 2023.15:50
Na suđenju za zločin počinjen u selu Lješevo u općini Ilijaš, svjedoci Odbrane izjavili su da optuženog Savu Manojlovića nisu viđali u uniformi u maju i junu 1992. godine i da je on nastojao da izbjegne mobilisanje.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Dalibor Macanović je rekao da je bio oslobođen služenja vojnog roka, ali da je prisilno mobilisan, da bi poslije opet bio oslobođen. Naveo je da Manojlovića poznaje i da u maju i junu 1992. nije bio vojno angažovan.

“Nije, jer smo se stalno žalili jedan drugom da nas proganjaju, Vojna policija. Izbjegavali smo maksimalno koliko smo mogli”, kazao je Macanović, dodavši da je optuženi pristupio vojsci nekad u jesen.

Na pitanje branioca Petka Budiše o događaju u Lješevu od 5. juna 1992. godine, svjedok je rekao da je bio oružani incident i da su poginula trojica njegovih komšija, te da je i na drugoj strani bilo stradalih.

Tužiocu Adisu Nuspahiću je kazao da poznaje Marinka Vidovića, kao i većinu pripadnika interventnog voda čiji je komandir bio. Dodao je da su Vidović i Manojlović bili u dobrim odnosima.

Manojloviću se sudi s Rankom Draškićem za učešće u napadu na Lješevo i ubistva 20 civila. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike.

Svjedok Savo Mojsilović je rekao da je prije rata držao kafanu u Lješevu, ali da mu je zapaljena u aprilu ili maju 1992. od, kako pretpostavlja, “muslimanske jedinice”.

On je ispričao da je angažovan da za vojsku vozi hranu, koja je pripremana u hotelu u Ilijašu. Naveo je da je svakodnevno viđao Manojlovića, koji je bio konobar u jednom kafiću.

“Bio je u civilu, nije bio u uniformi… Pričalo se da ga je tražila Vojna policija, nije htio u vojsku”, kazao je Mojsilović, dodavši da optuženog nije viđao na liniji.

Svjedok je rekao da je 20. juna otišao u Srbiju zbog porodičnih razloga, a kada se nakon mjesec i po vratio, čuo je da je Manojlović angažovan u vojsku.

Mojsilović je kazao da je bilo više Manojlovića među mještanima, kao i među izbjeglicama. Prema njegovim riječima, bio je još jedan Savo Manojlović, koji je bio ranjen.

Na pitanja tužioca, svjedok je rekao da Marinko Vidović nije bio pripadnik neke jedinice i da ga nije viđao naoružanog.

Vidović je takođe optužen za zločine u Lješevu, ali je nedostupan pravosudnim organima BiH.

Odbrana Manojlovića planira uvesti još nekoliko materijalnih dokaza, koje je najavilo i Tužilaštvo u okviru replike.

Suđenje se nastavlja 19. jula.

Marija Taušan