Suđenje

Dudaković i ostali: Djed bio ubijeđen da mu neće niko ništa

3. Jula 2023.16:10
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su pobjegli s područja Bosanskog Petrovca u septembru 1995., a da su članovi njihovih porodica, koji su ostali, kasnije pronađeni u masovnoj grobnici, ili ništa ne znaju o njihovoj sudbini.
Atif Dudaković. Foto: BIRN BiH

Dragan Stupar je kazao da je do septembra 1995. živio u zaseoku Lastve i da je s majkom i sestrom pobjegao prema selu Krnjeuša, a potom za Derventu.

“Djed je rekao: ‘Vi slobodno idite. Ja ih na svom čekam’. Onda je otac rekao da ni on ne ide”, prisjetio se Stupar koji je tada imao deset godina.

On je rekao da njegov otac Milan nije bio vojno sposoban, a da je djed Sava bio 1911. godište. Kazao je da su kasnije pronađeni njihovi posmrtni ostaci, a imovina im je opljačkana i uništena.

“Desilo se ono što se svugdje desilo – srušeno, zapaljeno, opljačkano”, naveo je Stupar.

Rekao je da u to vrijeme nije znao od čega bježe iz sela, a kasnije je čuo da je u pitanju bio Peti korpus.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije BiH – Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Na pitanja Odbrana, svjedok je rekao da ne zna čiji je bio kamion kojim su otišli, ali je na njemu bilo više ljudi. Kazao je i da je, desetak godina nakon rata, vidio uništenu imovinu, ali ne zna ko je to učinio.

Na suđenju je saslušan i Ljubo Stupar, koji je u zaseoku Lastve živio s ocem, majkom, kao i djedom – očevim stricem, koji je bio član njihovog domaćinstva. Kazao je da je u septembru 1995. napustio to područje, ali djed David, koji je bio 1907. godište, nije htio ići.

“Đed je bio ubijeđen da je on star, da mu neće niko ništa. Preživio je dva rata tu…”, kazao je Stupar.

Rekao je da je bio pripadnik vojske i tada se zatekao kući, te je s majkom i ocem na traktoru otišao prema Derventi. O sudbini djeda ništa nisu saznali.

“Ni do danas ništa nije pronađeno”, izjavio je svjedok i potvrdio da je djed govorio da će se sakriti u šumu.

Suđenje se nastavlja 17. jula.

Marija Taušan