Suđenje

Bajić i Knežević: Predmet će biti ustupljen pravosuđu Srbije

3. Jula 2023.14:11
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će do kraja ove sedmice uputiti prijedlog Državnom sudu da predmet protiv Daneta Bajića i Miodraga Kneževića, optuženih za zločine počinjene na području Prijedora 1992. godine, bude ustupljen srbijanskom pravosuđu.
Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Optuženi Bajić i Knežević ponovo se nisu pojavili na izjašnjenju o krivnji, nakon čega je sudija Zoran Božić rekao da im Sud putem Ministarstva pravde BiH nije uspio uručiti poziv za današnje ročište.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da je Tužilaštvo prikupilo izjave o saglasnosti oštećenih, te će originalne izjave uz optužnicu i materijalne dokaze dostaviti Sudu BiH.

“Uputit ćemo pismeni prijedlog da predmet bude proslijeđen pravosudnim organima Republike Srbije te da budu procesuirani tamo u skladu sa zakonom o međunardnoj pravnoj pomoći“, rekao je Odobašić.

S prijedlogom Odobašića saglasan je bio Veljko Ćivša, Bajićev branilac, koji je na ročištu održanom u februaru predložio da, zbog starosti njegovog ranjenika, predmet bude ustupljen Srbiji.

Bajić i Knežević optuženi su u februaru 2022. godine za zločin protiv čovječnosti počinjen nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Prijedora 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, oni su učestvovali u nezakonitom lišavanju slobode više od 120 civila, koji su zatvoreni i mučeni prvo u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji. Dodaje se da je najmanje 100 civila odvedeno do lokaliteta Kipe-Redak, gdje su pobijeni.

Bajić je, kako se navodi, bio komandir Stanice javne bezbjednosti u Ljubiji, kao i član Kriznog štaba, a Knežević pripadnik vojno-policijskih snaga. Ranije je saopćeno da se obojica nalaze u Srbiji.

Jasmin Begić