Suđenje

Drljača i ostali: Najveće batine dobio od Uroša Graba

30. Juna 2023.16:51
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da ga je optuženi Uroš Grab premlatio dok je 1995. godine bio zatvoren u “Malom logoru” u Banjaluci.
Banjaluka. Foto: BIRN BiH

Amir Talić kazao je da je 1995. uhapšen u Sanskom Mostu i da je na kraju zatvoren u “Mali logor” u Banjaluci, gdje je po dolasku udaran u špaliru stražara i zatvoren u samicu.

“To je betonska kutija, bez prozora, jedna sijalica i mala ventilacija”, naveo je Talić, dodajući da je premještan i u druge prostorije.

U “Malom logoru” su, kako je naveo, bili zatvoreni i pripadnici Vojske Republike Srpske, od kojih su neke stražari noću puštali i koji su u hodniku udarali zatvorene civile.

“Za mene je psihički bilo stravičo slušati krike onih koje su umlaćivali na hodniku”, rekao je svjedok.

On je kazao da je lično najveće batine dobio od Uroša Graba, prijeratnog policajca kada je, kako je naveo, u hodniku glancao pod s još jednim zatvorenikom.

“Brko, koji sjedi ovdje, koji me je toliko umlatio… Ja sam umlaćen tim pendrekom i vojničkim čizmama”, prisjetio se Talić.

Dodao je da je batine dobio i u dvorištu, gdje ga je udarao izvjesni Savić zvani Zenica, a da je u kolektivnim premlaćivanjima učestvovao i Bojić, za koga je čuo da je bio bokser u Puli i za kojeg misli da se zove Goran.

Svjedok je rekao da je na fotografijama prepoznao Graba, a ostale nije mogao identifikovati. On je kazao da su mu slomljena četiri rebra i da ima problema s pršljenom, kao i vidom.

Odbrana Gorana Bojića predočila je svjedoku iskaz iz istrage u kojem je naveo ime Dragan Bojić. Talić je kazao da nije bio siguran u ime. Branilac Branko Gudalo je kazao da Bojić nije bio bokser i nije živio u Puli, na šta je svjedok kazao da ne zna za to, ali da je bio bokser u logoru.

Na pitanja Grabovog branioca Željka Šurlana, Talić je rekao da se onesvijestio kada ga je optuženi s još nekoliko njih tukao u hodniku.

“Ubačen sam polumrtav pored kante za nuždu”, kazao je svjedok.

Optužnica tereti Rajka Drljaču, Milića Bućana, Gorana Jorgića, Gorana Bojića, Svetislava Cvijetića, Uroša Graba, Aleksandra Jankovića, Igora Kljakića, Milenka Letića, Borislava Milakovića, Draška Radusinovića, Gojka Soldata, Mileta Vučkovića, Gorana Savića i Duška Drljaču da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u periodu od 1992. do 1995. godine u vojno-istražnom zatvoru zvanom “Mali logor”, između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljanjem te drugim nečovječnim postupanjem.

Svjedok Husein Bilić ispričao je kako je oveden iz svog stana u Šipragama u opštini Kotor-Varoš u junu 1993. i kako je bio zatvoren u Tunjicama i “Malom logoru” u Banjaluci. On je kazao da je u “Malom logoru” 30-ak ljudi bilo nagurano u manju prostoriju, a da su hrana i higijena bili loši.

Ispričao je da mu je najveće poniženje bilo kada su tjerani da se krste pred ikonom svetog Save i mole za srpski narod. Prisjetio se kako ga je jedan udarao nogom u grudi.

“Udarao me u prsa. Svaki put sam odletio na pod… Imao sam strašne bolove i podlive na grudnom košu”, rekao je Bilić.

On je kazao da mu je u Banjaluci suđeno i da je proglašen krivim za oružanu pobunu i špijunažu, a da je razmijenjen u oktobru.

Odbrani je potvrdio da su u Šipragama bile akcije predaje naoružanja te da su imali radio-stanicu koju su dobili od Armije BiH.

Branilac Slobodan Perić prezentovao je video-snimak izjave svjedoka nakon hapšenja, navodeći kako se vidi da nije pretučen i da govori o oružanoj pobuni. Svjedok je kazao da je taj snimak sačinjen u Tunjicama i da mu je sugerisano šta da kaže.

Branilac Perić je kazao da postoji procesni problem jer Tužilaštvo preispituje presude koje su donijeli redovni sudovi u Republici Srpskoj. Tužiteljica Olivera Đurić je kazala da se optužnice odnosi na “Mali logor” i da nema veze sa suđenjima iz tog perioda.

Suđenje se nastavlja 21. jula.

Marija Taušan