Suđenje

Zatraženo raspisivanje potjernice za Slobodanom Ljubičićem

27. Juna 2023.13:05
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je raspisivanje potjernice za Slobodanom Ljubičićem, nakon što se ponovo nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici po optužnici koja ga tereti za zločine na području Brčkog.
Brčko. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Željka Marenić je kazala da Sud nije obaviješten da li je Ljubičiću, koji je nastanjen u Srbiji, uručen poziv za ročište. Ona je napomenula da ni prethodna dva puta optuženi nije došao, a da je u julu prošle godine, kada je prvi put bilo zakazano ročište za izjašnjenje o krivici, optuženi bio obaviješten, ali je zatraženo odgađanje zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tužilac Edin Muratbegović ocijenio je da su ispunjeni uslovi za određivanje pritvora Ljubičiću i da je optuženi upoznat s postupkom pokrenutom protiv njega.

“Smatramo da su iscrpljena sva pravna sredstva da bi se obezbijedilo njegovo prisustvo… Mišljenja smo da se krije iza državljanstva Srbije radi izbjegavanja krivičnog postupka”, kazao je Muratbegović.

On je predložio i raspisivanje potjernice.

Branilac Miodrag Stojanović usprotivio se ovom prijedlogu, ocijenivši da nisu ispunjene pretpostavke za određivanje pritvora.

“Nemamo povratnicu. Nije mu pružena prilika da se pojavi”, kazao je Stojanović.

On je rekao da nije u kontaktu s optuženim, a više nema kontakt ni s njegovom majkom.

Sutkinja Marenić je kazala da će naknadno donijeti odluku o prijedlogu tužioca.

Optužnica protiv Ljubičića podignuta je u februaru prošle godine, a njom su bili obuhvaćeni i Ranko Češić i Stojan Petrović. Postupak protiv Češića, koga je ranije Haški tribunal osudio na 18 godina zatvora, obustavljen je zbog smrti. Suđenje Petroviću u toku je pred Sudom BiH.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da se Češić i Ljubičić terete za ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te nasilno zatvaranje žena i seksualno zlostavljanje, a Petrović za zatvaranje i silovanje jedne ženske osobe.

Marija Taušan