Suđenje

Odgođeno treće ročište za izjašnjenje o krivici: Optuženi se iz Srbije ne odaziva pozivima

16. Juna 2023.14:35
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Kolobarić ponovo se nije pojavio pred dobojskim Okružnim sudom zbog izjašnjenja o krivici za ratne zločine nad civilima na području Teslića i Doboja.
Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH

Sud nije dobio potvrdu da je optuženom, koji živi u Srbiji, uručen poziv, upućen preko Ministarstva pravde BiH.

On se nije pojavio ni na prethodna dva ročišta, kada je uredno primio sudske pozive koji su mu iz Suda poslani direktno na kućnu adresu u Beogradu, a na posljednjem je rečeno da će biti zatraženo i raspisivanje potjernice i pritvora, što danas nije učinjeno.

Kolobarić je optužen s Draganom Panićem, Dragoslavom Slijepčevićem, Draganom Toprekom, Srpkom Vukovićem i Božimirom Vukovićem za ubistva i mučenje civila.

Ostali optuženi u ovom predmetu negirali su krivicu ranije.

Prema navodima optužnice, Panić i Toprek su u noći između 26. i 27. augusta 1992. godine u Dragalovcima kod Doboja, naselju koje danas pripada općini Stanari, ubili jednu i zlostavljali drugu ženu u porodičnoj kući.

Dan kasnije su Kolobarić, Toprek i Marković, s još jednim vojnikom, koji je u međuvremenu preminuo, učestvovali u ubistvu jednog civila.

Njemu je, prema navodima optužnice, iz pištolja kroz jastuk u glavu pucao preminuli vojnik. Usljed teških tjelesnih povreda, oštećeni je preminuo 31. augusta u Kliničkom centru u Banjaluci.

U drugoj polovini augusta 1992., navodi se u optužnici, Slijepčević, Panić, dvojica Vukovića i još dvije osobe, koje su u međuvremenu preminule, učestvovali su u Osivici kod Teslića u ubistvu jedne žene i premlaćivanju dvojice muškaraca, od kojih je jedan uspio da pobjegne.

U optužnici stoji da je žena ubijena nakon što je iskočila kroz prozor i pokušala da pobjegne.

Oni su u ovom mjestu prethodno zapalili jednu kuću.

Novo ročište za izjašnjenje o krivici optuženog Kolobarića zakazano je za 13. juli, kada bi trebalo da bude i održano ročište za određivanje pritvora u slučaju njegovog ponovnog izbjegavanja dolaska na Sud u Doboju.

Arnes Grbešić