Suđenje

Hadžić i ostali: Osporavanje navoda iz istrage

15. Juna 2023.12:50
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Ilijaša, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je bio ispred škole u Koritima kada je saznao da se ide u akciju na Čemerno kako bi se uništile haubice, te je u nekoliko navrata negirao navode koje je iznio u iskazu iz istrage.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH.

Izudin Bešlija kazao je da je učestvovao u seoskim stražama u Koritima, a da je četa Teritorijalne odbrane (TO) u tom mjestu formirana sredinom jula 1992. te da je od tada komandir ove čete bio Mirsad Bešlija.

Tužilac Vladimir Simović predočio je dio iskaza iz istrage u kojem se navodi da je bio pripadnik čete TO-a Korita od aprila 1992. godine, te da je tada komandir bio Nusret Bešlija, što je svjedok negirao.

“Nije tačno, tada nije postojala četa, već samo seoske straže koje smo mi međusobno organizovali”, rekao je svjedok i dodao da izjavu jeste potpisao, ali je nije pročitao, jer je vjerovao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Prisjećajući se događaja od 10. juna, svjedok je kazao da su ga mještani Korita pozvali noć prije da se okupe ispred škole u ovom mjestu, gdje je vidio neku jedinicu iz Kaknja, te rezervni sastav policije iz Ljubine.

Na tužiočevo pitanje zašto je u iskazu rekao da su tu bili pripadnici čete iz Korita i da je Mirsad Bešlija komandir, svjedok je odgovorio da tada nije postojala četa, te da je Mirsada Bešliju vidio u prolazu, ali da se nikome nije obraćao.

Negirao je navode da je Mirsad Bešlija naredio pripadnicima TO-a Korita da idu u akciju, kazavši da mu je tokom davanja iskaza u SIPA-i traženo da potvrdi da je optuženi bio u akciji i da mu je istražitelj sugerisao ko je išao u akciju, a ko njome komandovao.

“Ja nisam išao u akciju, niti znam ko je gore bio”, rekao je svjedok.

Pored toga, negirao je i navode iz istrage da je “čuo da je TO iz Kaknja predvodio izvjesni Tufo, koji je bio bokser”, napomenuvši da tu osobu uopće ne poznaje, niti ju je spominjao tokom istrage.

Na tužiočevo pitanje, svjedok je kazao da poznaje Milenka Trifkovića, te da je preko medija čuo da je ubijen, kao i članovi njegove porodice.

Kako je tužilac Simović predočio na ročištu, svjedok je tokom istrage rekao da je čuo da je u Čemernom zarobljeno devet srpskih vojnika, koji su potom ubijeni.

“Sve njih je Tufo odveo i zlostavljao, nekima je kičme lomio”, pročitao je tužilac dio iz iskaza, što je svjedok negirao navodeći da ne zna ništa o tome.

“Mene je u SIPA-i čovjek navodio da kažem da je bilo zarobljenih i ubijenih”, rekao je svjedok.

Za zločin u Čemernom sudi se bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane te aktivnog i rezervnog sastava policije – Džemalu Hadžiću, Teufiku Turudiću, Džemalu Smoli, Senadu, Harisu i Benjaminu Sikiri, Enesu Duraku, Mirsadu, Nusretu i Mirzetu Bešliji te Nehruu Ganiću. Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Na pitanje braniteljice Lejle Čović, svjedok je potvrdio da niko iz Korita nije imao uniformu ni oružje.

Braniocu Draženu Zubaku je svjedok potvrdio da je Nusret Bešlija bio predsjednik Mjesne zajednice Taračin Do i glavni za sve civile u selu. Dodao je da ga nakon akcije na Čemerno, po povratku vojnika, nije vidio.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juli.

 

Selma Boračić Mršo