Suđenje

Dudaković i ostali: Otac i brat pronađeni mrtvi pored kuće u Oraškom Brdu

12. Juna 2023.15:28
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je saznao da su njegov otac i brat u septembru 1995. pronađeni mrtvi pored kuće u selu Oraško Brdo u opštini Bosanski Petrovac.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Mile Ćulibrk kazao je da je oca Milana i brata Duška, koji je bio invalid, posljednji put vidio oko 1. septembra 1995.

“Oni su stradali, nažalost, na kućnom pragu”, kazao je svjedok.

On je kazao da mu je nakon oko dva mjeseca prenesena poruka od zeta Envera Memagića, koji je kazao da je bio u Oraškom Brdu gdje je pronašao njegovog oca i brata mrtve, 15-ak metara od kuće, te ih sahranio na tom mjestu.

Ćulibrk je kazao da su posmrtni ostaci oca i brata pronađeni 2013. godine. Dodao je da su u selu bile zapaljene kuće, a da su stradali i njegovi rođaci Mirko i Boro Ćulibrk.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Na pitanja branioca Jasmina Mesića, svjedok Ćulibrk je rekao da nema saznanja ko je ubio njegovog oca i brata. Kazao je da je on u to vrijeme bio vojno angažovan kod Ključa.

Braniteljici Marseli Bajramović je potvrdio da je dobio zapisnik sa identifikacije u kojem je navedeno da nije moguće utvrditi uzrok smrti oca i brata.

Svjedok je potvrdio i da su oko Drvara bila dejstva iz artiljerijskog naoružanja. Kazao je da su njegova supruga i djeca napustili Petrovac oko 10. septembra, jer nije bilo bezbjedno. Kako je naveo, otišli su organizovanim prevozom.

Kazao je da njegov otac i brat nisu mogli otići i da su govorili da im se neće ništa desiti jer nisu nikom ništa uradili.

Na pitanje Vijeća, ko je zapalio kuće u Oraškom Brdu, svjedok je kazao da pretpostavlja da je to uradio Peti korpus jer, kako je naveo, “nema ko drugi”.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Marija Taušan