Suđenje

Bjelošević: Optuženog nisu viđale u objektu “Žaba”

12. Juna 2023.12:42
Svjedokinje Tužilaštva BiH na suđenju Andriji Bjeloševiću, optuženom za silovanje u Derventi, kazale su da su bile u radnoj obavezi, ali da optuženog, kojeg su poznavale, nisu vidjele u objektu “Žaba”, odnosno na spratu, gdje je jedna od njih bila zadužena za čišćenje i kuhanje.
Andrija Bjelošević. Foto: Sud BiH

Sabira Nuhić ispričala je u Državnom sudu da je početkom jula 1992. godine u selo Lužane, gdje je živjela s porodicom, došla vojska i odvela ih u kasarnu u Derventu.

“Rečeno je da će svi do 40 godina ići na ispitivanje, a potom u radnu obavezu”, izjavila je svjedokinja.

Ona je do januara 1993. godine radila u restoranu i sanitetu koji je bio dio kasarne, kada su, kako je navela svjedokinja, po naredbi Civilne zaštite prebačeni u zgradu “Komunalca”, gdje su obavljali poslove čišćenja zgrada i ulica.

Prema riječima svjedokinje, sredinom maja 1993. godine kazano im je da se svako jutro u sedam sati jave ispred objekta “Žaba”, gdje su dobijali zadatke za taj dan.

“Na prvoj prozivci obratio nam se Nenad Vasić i rekao da se radi od sedam do 17 sati”, kazala je svjedokinja te dodala kako su raspoređivane da rade u Domu Jugoslovenske narodne armije (JNA), zgradi Opštine, bolnice, fabrici obuće “Demos” te objektu “Žaba”.

Svjedokinja je navela kako nikada nije ulazila u ugostiteljski objekat “Žaba”, osim na sprat, gdje je, kako je izjavila, živio Nenad Vasić sa kćerkom i još jednom djevojkom, a ona je dobijala zadatke da očisti stan, sobe od djevojaka, te spremi ručak.

“U ‘Žabi’ smo prali suđe, kuhali kafe, ručak, čistili, ali na spratu. Dole u kafiću nisam bila”, rekla je svjedokinja.

Ona je navela kako poznaje zaštićene svjedoke AB-1 i AB-5, te da se ne sjeća da su bile na radnoj obavezi. Kazala je da poznaje optuženog Bjeloševića.

“Andriju nisam nijednom vidjela u ‘Žabi’ niti u Derventi dok sam ja bila na radnoj obavezi”, rekla je svjedokinja.

Bjelošević je optužen u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, da je najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi od maja 1992. do juna 1993. godine.

Na poziv Odbrane odazvala se i Mirsada Huremović, prijeratna profesorica sociologije u Srednjoškolskom centru u Derventi.

Kako je navela u Sudu BiH, ona je od aprila 1992. do marta 1993. godine bila u Prnjavoru, a s dolaskom u Derventu uručen joj je poziv da se javi ispred objekta “Žaba” na radnu obavezu.

“Meni je Hazim Elčić uručio poziv da se javim na radnu obavezu”, kazala je svjedokinja te dodala da je, kada je otišla, zatekla više od 30 ljudi ispred “Žabe”.

Ona je navela da su glavni za raspodjelu zadataka bili Nenad Vasić i Božo Radanović, te da je uz pomoć Bože u junu 1993. godine prebačena u školu da vodi matičnu evidenciju.

“Božo je bio korektan i rekao da ne treba ja da radim teške fizičke poslove”, prisjetila se svjedokinja te kazala da ju je Nenad Vasić stalno provocirao.

Na pitanje Odbrane, svjedokinja je navela kako je sa optuženim Bjeloševićem radila prije rata, da je on bio profesor u gimnaziji, te da ga nije viđala ni u “Žabi”, ni u Derventi.

“Vidjela sam ga prvi put u Lončarima nakon rata, kada sam išla skelom preko Save u Hrvatsku, bio je korektan, fino se pozdravio, ma isti kao i prije rata”, izjavila je ona.

Suđenje se nastavlja 10. jula.

Selma Boračić Mršo