Suđenje

Stanišiću i Simatoviću povećane kazne na po 15 godina za zločine u BiH i Hrvatskoj

31. Maja 2023.12:17
Sud u Hagu proglasio je bivše rukovodioce Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića krivima da su, djelujući kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), odgovorni za zločine u više opština u Bosni i Hercegovini i na jednoj lokaciji u Hrvatskoj, povećavši im kazne na po 15 godina zatvora.
Stanišić i Simatović tokom izricanja pravosnažne presude. Foto: MMKS

Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) djelimično je usvojilo žalbu Tužilaštva i proglasilo Stanišića i Simatovića krivima za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

“Žalbeno vijeće je utvrdilo da su Stanišić i Simatović odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. godine u BiH – u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu, kao i ubistvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj”, kazala je predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana.

Stanišić i Simatović su ranijom presudom bili osuđeni na po 12 godina zatvora za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu, dok su bili oslobođeni odgovornosti za zločine u drugim opštinama, kao i Hrvatskoj. Žalbeno vijeće je konstatovalo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada Stanišića i Simatovića nije osudilo za udruženi zločinački poduhvat.

“Žalbeno vijeće je konstatovalo da su oni imali zajedničku namjeru da ostvare zajednički zločinački cilj”, kazala je Santana.

Apelaciono vijeće je konstatovalo i da je zajednički cilj UZP-a bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stnovništva iz Hrvatske i BiH – ubistvima, deportacijom, prisilnim premještanjem i progonom.

Apelaciono vijeće je zaključilo da je Državna bezbjednost plaćala Srpsku dobrovoljačku gardu i isplaćivala joj značajne sume novca, a da su Stanišić i Simatović bili dogovorni za te isplate.

Takođe je konstatovalo da su obojica znali da su njihova djela u obučavanju i opremanju pripadnika doprinijela počinjenju zločina.

Vijeće je odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića po svim osnovama, kao i ostatak žalbe Tužilaštva.

Santana je izdala nalog za zadržavanje Stanišića i Simatovića u pritvorskoj jedinici do upućivanja na izdržavanje kazne. Biće im uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, kako je navela Santana, Stanišić 2.634, a Simatović 3.048 dana.

Stanišić je izricanje presude pratio iz sudnice, a Simatović iz pritvorske jedinice, posredstvom videoveze.

Denis Džidić