Suđenje

Purić i ostali: Za Tužilaštvo dokazano ko je naredio strijeljanje zarobljenika

30. Maja 2023.16:49
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ocijenilo je u nastavku završne riječi da je dokazano da je Nijaz Sivro naredio strijeljanje zarobljenih vojnika na području Viteza, a da Ibrahim Purić nije preduzeo mjere na kažnjavanju počinilaca.

sudnica
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je navelo da u informacijama Trećeg korpusa Armije BiH stoji da je Sivro, koji je bio pomoćnik komandanta 325. brigade za bezbjednost, naredio strijeljanje pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su bili zarobljeni tokom akcije u Križančevom Selu 22. decembra 1993. godine.

“K-8 je napisao: ‘Po naredbi Nijaza Sivre izvršeno strijeljanje 12 ustaša da se ne bi propjevalo o prebacivanju s naše na njihovu stranu’”, podsjetio je tužilac Ivan Matešić.

On je dodao da se željelo zataškati prebacivanje civila, kao i šverc roba preko linije, s područja pod kontrolom Armije na područje koje je kontrolisao HVO. Napomenuo je da je prebacivanje ljudi preko linije predstavljalo bezbjednosno pitanje zbog “oticanja informacija”.

“Njemu nije odgovaralo bilo kakvo privođenje i ispitivanje s jedne ili druge strane”, rekao je tužilac.

On je podsjetio na dokaze o švercu, navodeći da je Sivro imao kontrolu nad tim, a da je jedan od uključenih u te radnje bio optuženi Almir Sarajlić.

Matešić je napomenuo da je jedan od svjedoka kazao da je iz priča čuo da je Sivro naredio strijeljanje, kao i da je vidio da on i Sarajlić imaju motorolu. Dodao je da je Sivrin sin tražio od svjedoka da promijeni iskaz u vezi s motorolom.

Za ubistva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti – počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. decembra 1993. godine, s Purićem, Sivrom i Sarajlićem optuženi su Ibrahim Tarahija, Rušit Nurković, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brigade, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Tužilac Matešić smatra da je dokazana komandna odgovornost Purića za propuštanje kažnjavanja počinilaca ubistava vojnika i civila od strane pripadnika 325. brigade, kao i pljačkanje i uništavanje imovine. On je rekao da je dokazano da je Purić znao za akciju i da je imao efektivnu komandu.

Podsjetio je na svjedoka koji je ispričao kako je čuo telefonski razgovor kada je tadašnji komandant Trećeg korpusa Mehmed Alagić galamio zbog ubistva zarobljenika. Svjedok je, kako je naveo tužilac, kazao da je tada prisutan bio i Purić.

“Nikakva istraga poslije nije pokrenuta”, rekao je Matešić.

On je dodao da je 27 svjedoka izjavilo da je čulo da su ubijeni zarobljenici, naglasivši da to nije moglo ostati nepoznato.

Tužilac je kazao da su Tarahija i Nurković bili najstarije starješine na terenu kada je došlo do zarobljavanja u Šafradinima, a kasnije i ubistava stotinjak metara dalje.

“Doslovno pred nosom im se ubijaju zarobljenici”, rekao je Matešić.

Podsjetio je na zaključke vojnog vještaka da Tarahija nije osigurao bezbjedno sprovođenje zarobljenika u komandu, te da on kao ni Nurković nisu obavijestili komandanta.

Tužilac je kazao da su istragu u ovom predmetu pratile opstrukcije, te da je svjedok K-3 pretučen nakon što je odbijen zahtjev za pritvor osumnjičenima. Naveo je da je poslije ukidanja mjera zabrane kontaktiranja sa svjedocima bilo primjetno njihovo odstupanje od iskaza iz istrage.

Završne riječi Odbrana počinju 13. juna.

Marija Taušan