Suđenje

Drljača i ostali: Batine u “Malom logoru” u Banjoj Luci

26. Maja 2023.15:08
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je dobijao batine tokom zatočenja u “Malom logoru” u Banjoj Luci.
Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Mustafa Kovačević kazao je da su se u junu 1993. vojska i policija pojavile u njegovom selu Kovačević na području Kotor-Varoši i odveli ga.

“Kaže da ću biti priveden samo na ispitivanje”, kazao je svjedok, dodajući da ga je usput preuzela banjalučka policija i sprovela u Tunjice u Banjoj Luci.

On je rekao da je tu bio do polovine septembra, kada su ga odveli u “Mali logor” i kada je vidio da su u Tunjicama bile zatvorene i druge komšije iz Kovačevića.

Svjedok je rekao da je njih 12 zatvoreno u prostoriju u kojoj su zatekli više od 20 ljudi.

“Puno nas. Poredani kao sardine. Uvjeti nikakvi. Mala nužda se vršila, tu je bila kanta”, prisjetio se Kovačević.

Kazao je da je tokom šest do sedam dana zatočeništva bio svakodnevno zlostavljan. Jedne prilike, kako je ispričao, izveden je u jednu prostoriju gdje su se okupila šestorica.

“Pritvorili su vrata. Vidio sam šta se sprema. Mlaćenje…. Tako su me tukli sve dok mi krv nije krenula na nos… Jedan me je vratio, kaže: ‘Za danas ti je dosta'”, rekao je svjedok.

Ispričao je da su ih jednom natjerali da ljube sliku svetog Save i da se krste, a da su udarali one koji bi pogriješili.

Naveo je da je vođen na suđenje i osuđen je na sedam godina zatvora. Dodao je da je poslije suđenja vraćen u Tunjice, a u oktobru je razmijenjen.

Kovačević je rekao da je 1995. otišao u Njemačku, gdje se liječio od fizičkih i psihičkih posljedica.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Rajka i Duška Drljaču, Milića Bućana, Gorana Jorgića, Gorana Bojića, Svetislava Cvijetića, Uroša Graba, Aleksandra Jankovića, Igora Kljakića, Milenka Letića, Borislava Milakovića, Draška Radusinovića, Gojka Soldata, Mileta Vučkovića i Gorana Savića da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u periodu od 1992. do 1995. godine u VIZ-u zvanom “Mali logor”, između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljanjem te drugim nečovječnim postupanjem.

Na pitanja Odbrana, svjedok Kovačević je potvrdio da je bio osuđen za oružanu pobunu i špijunažu. On je rekao da u njegovom selu niko nije pripremao pobunu. Kazao je da su držali straže, a da je poslije predao svoj pištolj za koji je imao dozvolu.

Na sugestiju branioca Slobodana Perića da su u njegovom selu predali 400 dugih cijevi, kao i da su imali radio-vezu s Travnikom, svjedok je kazao da mu to nije poznato.

Drugi svjedok je vraćen zbog “nesporazuma” između Tužilaštva i Odbrane da li je najavljen video snimak od sedam minuta koji je branilac Perić namjeravao prezentovati.

Nastavak suđenja je zakazan za 30. juni.

Marija Taušan