Suđenje

Srabović i ostali: Optuženi bio pratnja konvoju

25. Maja 2023.11:06
U nastavku suđenja za zločine na području Lukavca, svjedok Odbrane rekao je da je optuženi Ahmet Bajrić bio s njim u konvoju koji je otišao za Split, kako bi dovezli humanitarnu pomoć.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Mirzet Begović ispričao je u Državnom sudu da je angažovan u Teritorijalnu odbranu (TO) opštine Lukavac i raspoređen da vozi načelnika Seada Hasanhodžića.

On je naveo da je, uz odobrenje načelnika, krenuo u konvoju iz Lukavca sa dva do tri kamiona u Split, kako bi dovezli humanitarnu pomoć koja je prikupljana u nekoliko gradova Republike Hrvatske.

Prema sjećanju svjedoka, konvoj je iz Lukavca krenuo krajem juna 1992. godine, a u pratnji je bio i Ahmet Bajrić, koji je tada bio u vojnoj policiji.

“Vozili smo se dva dana, tamo smo ostali sedmicu i u povratku opet dva dana vožnje“, naveo je svjedok.

Begović je rekao da su od načelnika opštine dobili propusnice koje su važile za teritorije pod kontrolom Armije BiH, dok im je Mijo Zec izdavao propusnice kojima su nesmetano prolazili kroz područja koje je držalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

“Tako smo te propusnice pokazivali na punktovima, ovisno koja vojska bi nas zaustavila“, rekao je svjedok i dodao da niko nije napuštao konvoj.

Tužiteljicu Eldinu Biuk zanimalo je na osnovu čega se svjedok sjeća da je to bilo baš krajem juna 1992. godine, na šta je odgovorio da je tada prvi put napustio BiH, a u Splitu je počela sezona kupanja.

Na pitanje Brace Stupara, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, koliko je Srednjoškolski centar udaljen od zgrade Opštine Lukavac, svjedok je rekao “oko 150 metara“, ali da tada nije znao da su Srbi tamo zatvarani.

“To sam čuo nakon rata, kao i za ‘Klaonicu’, da je i tamo bio pritvor za ljude druge nacionalnosti“, rekao je svjedok i dodao da je nakon rata saznao da su ljudi maltretirani i u zatvoru Modrac.

Svjedok je dodao da odranije poznaje Bajrića, kao i Refika Morankića, za kojeg je rekao da je bio komadant Modričke čete koja je bila interventna, te da ga je često viđao na sastancima kod načelnika.

“Ko ne zna Morankića, nije ni živio u Lukavcu. On je uvijek bio na raspolaganju načelniku, a čuo sam i da je nabavljao oružje za potrebe TO-a u Lukavcu“, naveo je svjedok.

Bajrić i Morankić su optuženi sa Zijadom Srabovićem, Abidom Arapčićem, Senaidom Ćosićem, Pašagom Čajićem, Samirom Džambićem i Mirsadom Žilićem za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu “Klaonica” u Modracu, počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine.

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba TO-a u Lukavcu, Morankić komandant “Fikine jedinice”, a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Suđenje se nastavlja 6. jula.

Selma Boračić Mršo