Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Zvao druge svjedoke i saznao šta se dešavalo

22. Maja 2023.12:57
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedok Državnog tužilaštva objašnjavajući razlike u iskazima kazao je da je zvao druge svjedoke te saznao šta se dešavalo u objektu nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).
Goražde. Foto: BIRN BiH

Nedžib Bašić ispričao je u Državnom sudu da je na početku rata bio angažovan kao načelnik Prve drinjske brigade, nakon čega je u aprilu 1993. godine prekomandovan na poziciju šefa Vojno-istražnog odjela, koji je bio smješten u zgradi ZOIL-a.

On je naveo da mu je nadređeni bio pomoćnik komandira za bezbjednost, odnosno Himzo Selimović.

Svjedok je ispričao kako je jedne prilike začuo galamu i buku u drugoj kancelariji, ušao je i vidio zarobljenika Zorana Vujačića.

“Rekao sam da prekinu i da zatvorenika uvedu u moju kancelariju. Tada ga je Ramiz Mićivoda gurno rukom u leđa i on je pao na pod”, rekao je Bašić, te dodao da je došao i Himzo Selimović, kratko ispitao zatvorenika i otišao, a svjedok je s njim obavio razgovor.

Tužiteljica Marijana Čobovic predočila je, zbog razlike u izjavama, iskaze svjedoku koje je davao 2017. godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužilaštvu BiH godinu kasnije.

“U izjavi 2017. godine rekli ste da niste vidjeli da tuku Zorana, a nama ste rekli da ga je Mićivoda tukao. Zašto to niste rekli i u SIPA-i?”, upitala je tužiteljica.

“Nisam znao ko sve može čitati izjave, pa nisam navodio detalje da ne bih imao problema, a ni ne sjećam se. Nakon te izjave sam pričao s drugima i saznao šta se dešavalo”, odgovorio je svjedok.

Odbrane optuženog Selimovića i Mićivode zanimalo je zašto ih svjedok nije pominjao u SIPA-i, na šta je svjedok rekao da ga niko nije pitao za njih.

“Nakon izjave u SIPA-i, raspitivao sam se ko je davao izjave oko Zorana. Ovo što sam rekao u Tužilaštvu je istina”, potvrdio je svjedok.

Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda optuženi su sa Ćamilom Ramićem za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Državno tužilaštvo predložilo je i produženje mjera zabrane za sve optužene, koje se odnose na zabranu kontakta sa svjedocima koji još nisu svjedočili, čemu se Odbrane protive.

Suđenje se nastavlja 12. juna.

Selma Boračić Mršo