Suđenje

Kuzmanović i ostali: Odbrane Tužilaštvu uskratile podatke o svjedoku

22. Maja 2023.10:41
Suđenje za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Teslića odgođeno je jer Odbrane Predraga Markočevića i Marinka Đukića nisu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavile podatke o zaštićenom svjedoku.
Dušan Kuzmanović i drugi. Foto: Sud BiH

Tužiteljica Državnog tužilaštva Enisa Adrović kazala je da nije spremna za saslušanje i ispitivanje svjedoka koji je tražio mjere zaštite, jer joj Odbrane nisu dostavile njegove lične podatke, izuzev okolnosti na koje će on svjedočiti.

Predsjednik Sudskog vijeća Davorin Jukić je, nakon pregleda dokumentacije koju je Tužilaštvo BiH dobilo od Odbrana, utvrdio da nigdje nisu naznačili o kojem je svjedoku riječ, zbog čega je suđenje odgodio za narednu sedmicu.

“Pravac sad kabinet tužiteljice i riješite sve za te podatke svjedoka”, kazao je Jukić Odbranama drugooptuženog Predraga Markočevića i trećeoptuženog Marinka Đukića.

Uz njih dvojicu, optužen je i Dušan Kuzmanović za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Teslića – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik SJB-a u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef krim-službe.

Suđenje će se nastaviti 29. maja, kada je planirano saslušanje svjedoka s mjerama zaštite.

Azra Husarić Omerović