Suđenje

Trifunović Miladin: Optuženi nije bio član Kriznog štaba u Vogošći

19. Maja 2023.14:13
U nastavku suđenja Miladinu Trifunoviću, koji se tereti za zločine počinjene 1992. godine na području Vogošće, svjedok Odbrane je rekao da optuženi nikada nije bio član Kriznog štaba u Vogošći, u koji je dolazio nekoliko puta po opremu i cigarete za vojsku.
Miladin Trifunović. Foto: BIRN BiH

Svetozar Stanić je putem videolinka iz Višeg suda u Beogradu ispričao da je, kao nekadašnji odbornik u Skupštini opštine Vogošća, bio član Kriznog štaba. Štab je brojao 21 člana, rekao je on, među kojima su bili predsjednik Izvršnog odbora opštine, sekretari, predsjednici mjesnih zajednica Srpske demokratske stranke (SDS) i odbornici ove stranke u Skupštini.

“Miladin Trifunović nikada nije bio član Kriznog štaba“, rekao je svjedok i dodao da je optuženi Trifunović dolazio nekoliko puta u štab po opremu i cigarete za vojsku.

Svjedok je naveo da je Jovo Peranović bio član Kriznog štaba zadužen za formiranje Teritorijalne odbrane u Vogošći, predsjednik Izvršnog odbora bio je Rajko Koprivica, te je Krizni štab davao smjernice Izvršnom odboru koje radnje treba preduzimati.

On je naveo da je bio upoznat sa formiranjem pritvora u restoranu “Kon-Tiki” za nesrbe, poznatijem kao pansion “Kod Sonje“, a po naredbi tadašnje predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić. Plavšić je u Haškom tribunalu priznala krivicu za progon nesrpskog stanovništva u BiH kao i za zločin protiv čovječnosti, pa je 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora.

“Vlada je konstatovala da nema uslova da se u Vogošći formira sud, pa su svi prestupnici u tom hotelu zadržavani u pritvoru, odakle su vođeni na Sud u Sokolac ili Kulu“, ispričao je svjedok, te naveo da nije znao da su ljudi zatvarani u Planjinu kuću.

“Za pritvore u ‘Sonji’ bilo je zaduženo pravosuđe Republike Srpske, odnosno Brano Vlačo“, rekao je svjedok i dodao da vojska nije imala ingerencije nad zatvorenicima.

Branko Vlačo je pred Sudom BiH osuđen na 13 godina zatvora za zločine počinjene na području Vogošće.

Svjedok Stanić je rekao da je Krizni štab zvanično prestao s radom 25. maja 1992. godine jer se smatralo da je glomazan, pa je na prijedlog potpredsjednika RS-a Nikole Koljevića, formirano Ratno povjereništvo koje su činili Nikola Poplašen, Slavko Todorović, Jovo Peranović i Vukota Vuković.

Krajem 1992. godine svjedok je, kako je kazao, zbog zdravstvenih razloga napustio Vogošću i otišao na liječenje u Beograd, te se više nije vraćao u BiH.

On je svjedočio u korist Miladina Trifunovića, koji je optužen u svojstvu komandanta Vogošćanske (Crnovrške) brigade VRS-a, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

Prema optužnici, on je davao saglasnost podređenima da civile, zatvorene u “Planjinoj kući”, vode na radove na prvim borbenim linijama, iako je znao da to nije sigurno.

Svetozar Stanić ranije je svjedočio u korist Odbrane Jovana Tintora, kojeg je Sud BiH 2019. godine, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba i člana Glavnog odbora SDS-a, pravosnažno osudio na deset godina zatvora.

Stanić je bio svjedok Odbrane i Momčilu Mandiću, bivšem ministru pravde Vlade RS-a koji je pred Sudom BiH oslobođen optužbi za ratni zločin, te Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Suđenje se nastavlja 16. juna.

Selma Boračić Mršo