Suđenje

Rade Macura: Tužilaštvo BiH najavilo preciziranje optužnice

16. Maja 2023.14:00
Na suđenju Radetu Macuri, koji se tereti za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u Gradišci 1992. godine, tužiteljica Olivera Đurić je nakon ulaganja dokaza replike najavila da ima potrebu da precizira optužnicu.
Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH.

Đurić nije rekla koji dio optužnice Tužilaštvo planira precizirati. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić je navela da Tužilaštvo do kraja ove sedmice treba dostaviti izmijenjenu optužnicu na koju će se Odbrana Macure, ukoliko Sudsko vijeće prihvati prijedlog Tužilaštva, izjasniti.

Tužilaštvo je prethodno uložilo dva materijalna dokaza kao repliku na dokaze Odbrane. Oba su se odnosila na svjedočenje Tihomira Aralice.

Svjedok Tihomir Aralica je na ročištu u januaru ispričao da je poslije operacije ležao u bolnici u Gradišci, te je jedne prilike sišao iz sobe i čuo da je dovezen ranjeni Veljko Vekić, a nakon petnaestak minuta došli su Rade Macura i Miroslav Vučenović.

Đurić je, kako je navela, prezentirala obrasce VOB 2 i VOB 3, dobijene iz vojne evidencije Odjela boračko-invalidske zaštite Gradiška.

“Dokazujemo da ovaj svjedok, na okolnosti kada se desio ovaj događaj, nije bio pripadnik čete gdje je optuženi bio komandant“, rekla je Đurić, koja je kao drugi materijalni dokaz uložila protokol iz bolnice Gradiška, prema kojem Aralice, koji je u svjedočenju naveo da je boravio u bolnici, nema u evidenciji.

Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, u junu 1992. godine, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Miodrag Stojanović, branilac Macure, kao odgovor na dokaze Tužilaštva uložio je dva materijalna dokaza, među kojima su izvod iz protokola hirurške ambulante od 22. i 23. juna 1992. godine, navodeći da “Aralica nije bio na bolničkom, ali je bio na ambulantnom liječenju“, dodavši da je primljen na hiruršku intervenciju.

Drugi materijalni dokaz koji je uložila Odbrana je vojna knjižica svjedoka. Stojanović je naveo da je Aralica bio vojno angažovan od 18. augusta 1991. godine, kao i da je u brigadi u kojoj je bio Macura bio do septembra 1992. godine, što je evidentirano u vojnoj knjižici. Stojanović je naveo i da su planirali ponovo pozvati ovog svjedoka ali su, nakon što su dobili ove materijalne dokaze, odustali.

Termin nastavka suđenja će biti naknadno određen.

Jasmin Begić