Suđenje

Purić i ostali: Tužilaštvo podsjetilo na dokaze o ubistvu civila i zarobljenika u Križančevom Selu

16. Maja 2023.17:06
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine osvrnulo se u završnoj riječi na dokaze o ubistvu dva civila i najmanje 12 zarobljenih vojnika u decembru 1993. godine prilikom napada na područje Križančevog Sela, odnosno Donjih Dubravica kod Viteza.
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Na suđenju osmorici bivših pripadnika 325. brigade Armije BiH – Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću – Tužilaštvo je podsjetilo na dešavanja uoči akcije izvedene 22. decembra 1993. i postrojavanje vojnika u Počulici u noćnim satima pred polazak.

Tužilac Ivan Matešić kazao je da su izvedeni dokazi o stradanju Matilde Pranjković i Kate Alilović kada su pripadnici 325. brigade ušli na područje pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Kata Alilović je pogođena u leđa… K-3 je ispričao da mu je Ramić lično rekao da je on pucao“, kazao je tužilac, govoreći o Osmanu Ramiću koji je preminuo 1994.

On je naveo da su svjedoci izjavili kako je Pranjković bila među tri osobe na koje su pucali pripadnici 325. brigade.

Tužilac je naveo da su linije HVO-a i Armije bile vrlo blizu na tom području i da su pripadnici 325. brigade uspjeli na jednom dijelu da prođu ispod položaja HVO-a, uključujući i onih koji u se nalazili u kućama Šafradina, na lokalitetu zvanom Gropčić.

Podsjetio je na dokaze o zarobljavanju vojnika HVO-a koji su se sklonili u jednu kuću u Šafradinima te svjedočenja da su tu bili prisutni Tarahija, Nurković, kao i Sarajlić, Omanovići i Kavazović.

“Dolazi do maltretiranja zarobljenika… Svjedok je vidio kako Sarajlić puca rafal ispred nogu zarobljenika”, naveo je Matešić.

Dodao je da su svjedoci izjavili da su se Sarajlić, Omanovići i Kavazovići dobrovoljno javili da povedu zarobljenike, što im je odobrio Tarahija, kao i svjedoku K-3.

Tužilac je podsjetio da je K-3 opisao kako su četvorica optuženih odveli grupu zarobljenika stotinjak metara dalje, do kuće Sarajlićevih roditelja, te da je čuo kako Sarajlić naređuje pripadnicima HVO-a da uđu u tranše koji se tu nalazio.

K-3 je, kako je naveo tužilac, čuo kako Sarajlić naređuje strijeljanje i vidio da puca. Dodao je da je K-3 rekao da su uperene puške držala i ostala trojica, mada nije vidio da pucaju. Tužilac je kazao da su četvorica optuženih poslije toga sjeli da jedu, a pridružio im se i Tarahija.

“Kakav je njihov odnos prema tom činu. Ako pratimo K-3, oni jedu poslije toga”, kazao je Matešić.

Tužilac je naveo imena 27 svjedoka koji su izjavili da su čuli da su Sarajlić i ostali optuženi ubili zarobljenike. On je dodao da su u ovoj akciji ubijena još 64 vojnika HVO-a, ali Tužilaštvo nema dokaza da su bili zarobljeni.

Prema optužnici, Purić je bio komandant 325. brigade, Tarahija komandant Trećeg bataljona ove jedinice, Sivro i Nurković pomoćnici komandanta, a ostali pripadnici brigade.

Prije završne riječi saslušan je posljednji svjedok, Mensud Keleštura, koga je Odbrana Purića pozvala u okviru dokaza duplike. Keleštura je rekao da je dužnost komandanta 325. brigade obavljao do 12. decembra 1993. i da u prostoriji koju je koristio nije bilo telefona.

Svjedok je objasnio da su u kući u kojoj je bila smještena komanda bile PTT linija i induktorska veza, ali su se nalazile u centru veze i dežurani.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva, kao i Odbrana, nastavlja se 30. maja.

Marija Taušan