Suđenje

Obradović Dragomir i ostali: Tupajić naredio da se muškarci pobiju, tvrdi svjedok

11. Maja 2023.16:33
Na suđenju za 44 ubistva počinjena na području Sokoca 1992. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je da je bio na brdu iznad sela Novoseoci kada je Milan Tupajić naredio da se žene i djeca autobusima odvedu za Sarajevo, a muškarci pobiju.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Marinko Rajak je ispričao da ga je 22. septembra 1992. godine pozvao pukovnik Radislav Krstić, komandant Druge romanijske motorizovane brigade, da dođe u Novoseoce, te da je iz Knežine, gdje je bio komandir Izviđačke čete od 30 do 40 ljudi, krenuo vozilom saniteta.

“Kada smo stigli blizu sela, Krstić me pozvao na motorolu i rekao da krenem prema Momčilu Pajiću. Kada sam se našao s njim, zajedno smo otišli na neki brežuljak gdje je bio Krstić sa Tupajić Milanom“, opisao je svjedok.

Kazao je da ih je Krstić tada pitao šta uraditi sa mještanima Novoseoca, a on je rekao da bi žene i djeca trebali ostati u selu, a radno sposobni muškarci ići na rad na Romaniju, što je, prema riječima svjedoka, podržao i Pajić.

“Tupajić nas je tada prekinuo i rekao da žene i djecu autobusima vozimo za Sarajevo, a ostale pobijemo“, prisjetio se svjedok razgovora, te dodao da je Krstić šutio neko vrijeme, a onda rekao: “Rajak, ti si slobodan. Pajiću, riješi to kako znaš“, nakon čega su krenuli nazad prema sanitetu.

“Ja sam to shvatio da je jedinica slobodna. Pozvao sam mog zamjenika Miladina Gaševića i rekao da povuče našu jedinicu“, naveo je svjedok.

Ispričao je da se nakon toga sanitetom vratio u Knežinu, te da je na večeri u restoranu saznao da su muškarci iz Novoseoca ubijeni na putu prema Stjenicama.

Za zločine počinjene u Novoseocima optuženi su Dragomir Obradović, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti Sokolac, Momčilo Pajić kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade i Aleksa Gordić u svojstvu njegovog zamjenika, bivši vojni policajac Nikola Koprivica te Miladin Gašević kao zamjenik komandira Izviđačke čete, a Momir i Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete ušli su u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan Polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

Za zločin u selu Novoseoci bio je optužen i Milan Tupajić, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, koji je preminuo 2021. godine.

Radislav Krstić je 2004. osuđen pred Haškim tribunalom na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, u svojstvu komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Nastavak suđenja planiran je za 18. maj.

Selma Boračić Mršo