Suđenje

Dudaković i ostali: Dokazi da svjedok nije bio saradnik SIPA-e

8. Maja 2023.15:32
U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, Odbrane nisu imale unakrsnih pitanja za svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je na jednom od ranijih ročišta rekao da mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage, dok je Optužba predočila dopise da se ne radi o policijskom saradniku.
Atit Dudaković. Foto BIRN BiH

Iako je za danas bilo predviđeno unakrsno ispitivanje svjedoka Državnog tužilaštva Selvera Vojića, Odbrane svih 14 optuženih nisu imale pitanja za njega.

Vojić je, svjedočeći na poziv Tužilaštva BiH 10. aprila, rekao da mu je Simo Tuševljak sugerisao šta treba reći, da su ga inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upoznali s njim, te da mu je on više puta finansijski pomagao, kao i da je jedno vrijeme bio saradnik SIPA-e.

Tužiteljica Marijana Čobović predočila je Sudskom vijeću dopise iz policijskih agencija SIPA-e, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije u kojima se navodi da Selver Vojić nije bio njihov saradnik.

“Svjedok je 2009. dao iskaz. Želimo dokazati da je tada govorio istinu i da je na glavnom pretresu promijenio iskaz“, rekla je tužiteljica Čobović, te dodala da će naknadno saslušati i inspektore SIPA-e koje je svjedok pominjao u sudnici.

Iako je Sudsko vijeće naredilo Državnom tužilaštvu da u roku od deset dana dostavi Odbrani sve dokaze, CD-ovi još uvijek nisu dostavljeni, te su iz Tužilaštva BiH rekli da je u toku skeniranje materijala i da će im biti dostavljeni do kraja juna.

Tužiteljica Marijana Čobović predložila je da se, uz pisani zapisnik o saslušanju svjedoka u prostorijama SIPA-e 14. maja 2009., uvrsti i audiozapis tog saslušanja, čemu su se Odbrane usprotivile.

“Nema zakonskih pretpostavki za ulaganje audiozapisnika, jer on nije sastavni dio zapisnika o saslušanju svjedoka, niti je naveden u optužnici“, rekla je braniteljica Lejla Čović.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, pored Ružnića, optužen je bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i pripadnici ove jedinice – Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Suđenje se nastavlja 22. maja.

Selma Boračić Mršo