Suđenje

Trišić: Optuženi tvrdi da nije ni ulazio u fiskulturnu salu

25. Aprila 2023.14:02
Svjedočeći u svoju korist pred Državnim sudom, optuženi Milan Trišić izjavio je da nije imao zaduženja prema zatočenici ma, niti je ulazio u fiskulturnu salu u Bratuncu u kojoj su bili zatvoreni u maju 1992.
Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Trišić je rekao da je u maju bio angažovan u radnu obavezu u okviru Teritorijalne odbrane kao vozač. Kazao je da u fiskulturnu salu u kojoj su bili zarobljenici nije ulazio.

“Nisam ni mogao ući jer napolju stoji vojna policija i dežurna”, rekao je optuženi.

On je ispričao da je bio angažovan u prevozu zatočenika iz Bratunca na Pale.

“Došla je po mene Vojna policija, nalog da voziš kamion”, prisjetio se Trišić.

On je rekao da je sjedio u kamionu dok su zarobljenici ulazili, te da nije bio u uniformi ni imao oružje. Kazao je da se nisu zaustavljali do skretanja za Pale, čekajući naredbu gdje da odvezu zarobljenike.

Trišić je rekao da se 1986. oženio sa ženom bošnjačke nacionalnosti, s kojom ima dva sina – Slađana i Denisa. Naveo je da je dio ženine familije bio protiv njihovog braka. Rekao je da su 2000. odselili u SAD.

Na pitanje branioca Miodraga Stojanovića, da li ima objašnjenje zbog čega ga neki svjedoci povezuju sa događajima iz optužnice, Trišić je rekao da je to zbog uticaja dijela suprugine familije.

Kazao je da je jedan čovjek iz Bratunca objavio knjigu u kojoj je naveo da je on bacio svoje sinove u rijeku, a suprugu natjerao da skoči. Optuženi je rekao da su mu supruga i sinovi u SAD-u i da se ništa nije promijenilo nakon njegovog hapšenja i optužbi. Kazao je da su im u posjetu dolazila i ženina braća.

Optuženi je kazao da je jedan čovjek iz ženine familije, koji je bio u kamionu kada je prevozio zatvorenike na Pale, želio da svjedoči i ispriča istinu, ali je odustao pod pritiscima nekih drugih.

Trišiću se, po 22 tačke optužnice, na teret stavlja da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Na pitanja tužioca Ahmeda Mešića, optuženi je rekao da nikad nije nosio pušku. Kazao je da je, kada je išao na liniju, imao pušku koju su ostavljali u rovu.

Na sugestiju tužioca da su zatočenike vozili na Pale zato što su bili bošnjačke nacionalnosti, Trišić je rekao da ne zna i da je dobio naredbu.

Tužioca su interesovale pojedine osobe koje terete optuženog, uključujući i one koji nemaju veze sa familijom njegove supruge. Optuženi je odgovarao da neka lica ne poznaje, kao da i njega interesuje zbog čega su ga spominjali. Naveo je da su neki davali kontradiktorne izjave, zbog čega smatra da su izmišljali.

Nastavak suđenja biće naknadno odeđen, dok Odbrana provjeri da li će supruga optuženog moći doći svjedočiti u skorije vrijeme.

Marija Taušan