Suđenje

Miljanović i ostali: Suđenje za zločine u Bijeljini u zastoju zbog bolesti optuženog

25. Aprila 2023.16:32
Suđenje bivšim rukovodiocima i pripadnicima policije za zločine u Bijeljini odgođeno je na neodređeno vrijeme, nakon što su vještaci zaključili da optuženi Goran Sarić nije sposoban dolaziti na suđenje zbog bolesti. Suđenje je počelo prije više od godinu dana, ali do danas nije saslušan nijedan svjedok.

Bijeljina. Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji tim vještaka je predočio nalaz o zdravstvenom stanju Sarića, zaključivši da optuženi zbog bolesti ne može putovati i učestvovati u sudskom postupku.

Vještaci medicinske struke Radmila Rašeta, Božo Krivokuća i Miroslav Regoda iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske iznijeli su nalaz o zdravstvenom stanju Sarića sačinjen 22. februara.

Braniteljica Ozrenka Jakšić na ročištu je predočila vještacima najnoviju medicinsku dokumentaciju, na osnovu koje su vještaci kazali da je došlo do pogoršanja stanja.

Predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić kazao je da termina za suđenje u ovom predmetu nema do juna i da će postupak biti odgođen za četiri mjeseca.

“Mi ćemo za tri mjeseca ponovo angažovati vještake da urade nalaz”, rekao je Samardžić.

Sarić je optužen sa Živanom Miljanovićem, Stevom Bokarićem, Jovicom Petrovićem, Mirkom Simićem, Ljubom Markovićem, Slavenkom Kočevićem, Zvonkom Pržuljom, Milenkom Samardžijom i Kostom Stanićem za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti, starosti od šest do 72 godine, iz naselja Bukreš u Bijeljini, te njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći sa 24. na 25. septembar 1992. godine.

Prema optužnici, Miljanović je bio pomoćnik komandira Stanice milicije Bijeljina, Bokarić rezervni radnik Sektora državne bezbjednosti, Sarić inspektor, Petrović i Simić pripadnici Interventnog voda Stanice milicije u Bijeljini, a Marković, Kočević, Pržulj, Samardžija i Stanić pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su stigli sa Sokoca.

Optužnica je potvrđena u januaru 2022. protiv osmorice optuženih, a suđenje im je počelo u julu. Samardžija i Stanić su naknadno optuženi i postupak protiv njih je spojen s prvobitnim predmetom. Do sada nije saslušan nijedan svjedok.

Sudija Samardžić je kazao da su ročišta u ovom postupku odgađana i zbog zdravstvenog stanja Sarića.

Marija Taušan