Suđenje

Novović i Pjano: Završna riječ Tužilaštva 11. maja

13. Aprila 2023.13:37
Vijeće Državnog suda odbilo je prijedloge Tužilaštva Bosne i Hercegovine za dokaze replike te je okončan dokazni postupak na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženim za zločine počinjene 1992. godine. na području Foče.
Foča. Foto: BIRN BiH

Tužilac Mersudin Pružan iznio je prijedloge dokaza za repliku, zatraživši saslušanje svjedoka Asima Muratovića, u vezi sa ubistvom Ismeta Jerkovića, svjedočenjem Milijane Mićević i rekonstrukcijom događaja koja je u ovom predmetu provedena.

Zatraženo je i čitanje iskaza Begije Muratović, kao dokaza koji je pribavljen od Haškog tribunala, a tužilac je naveo da je ova svjedokinja očevidac ubistva i da joj se optuženi Novović u jednom trenutku povjerio kako je “poklao Karupe”. Pojasnio je kako je ovaj dokaz pribavljen nakon podizanja optužnice i da zbog toga nije bio predložen uz optužnicu.

Uz ove dokaze, Tužilaštvo je predložilo medicinski nalaz svjedokinje Nure Fazlić, kao razlog odstupanja u njenom iskazu, i tri članka Muje Kafedžića o zločinima u Potpeću.

Odbrana se usprotivila navodeći kako nije riječ o dokazima replike, nego o novim dokazima koje Tužilaštvo uvodi u predmet.

Anja Loga, braniteljica Pjane, zatražila je od Sudskog vijeća da ove prijedloge odbije, kazavši kako Tužilaštvo ovim prijedlozima pobija vlastite, a ne dokaze Odbrane, što je standardna praksa dokaza replike.

Nakon kratke pauze, Vijeće je donijelo odluku da u cijelosti odbija prijedloge Tužilaštva za dokaze replike, nakon čega je uložen dokaz Suda – CD rekonstrukcije događaja iz optužnice, dok je Odbrana drugooptuženog Pjane uložila sedam dokaza o njegovom finansijskom i porodičnom statusu.

Tužilac Pružan je potom dokumente koji su odbijeni kao prijedlog za replike, uložio kao nove dokaze, čemu su se Odbrane ponovo usprotivile.

Sudsko vijeće je nakon uvida u ovu dokumentaciju donijelo odluku kako odbija ovaj prijedlog dokaza Tužilaštva, a samim tim i prijedlog o saslušanju Asima Muratovića, sina ove svjedokinje. Na taj način, okončan je dokazni postupak u ovom predmetu.

Novović i Pjano optuženi su za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva je planirano za 11. maj.

 

Enes Hodžić