Suđenje

Draškić i Manojlović: Optuženi pripadao artiljerijskoj jedinici

12. Aprila 2023.15:53
Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Ilijaša, svjedok Odbrane Save Manojlovića rekao je da je viđao optuženog, koji je bio pripadnik artiljerijske jedinice Ilijaške brigade.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Božidar Savić, koji je ranije dao iskaz kao svjedok Državnog tužilaštva, naveo je da je sa Manojlovićem išao u školu, te da ga je viđao u Ilijašu od sredina juna 1992. godine.

“Viđao sam ga po gradu, bio je u civilu i nosio patike“, rekao je svjedok.

Branioca Petka Budišu zanimalo je šta u vojnoj organizaciji znači skraćenica “VES“, a svjedok je objasnio da je to oznaka roda ili službe i da je bilo više “VES-ova“.

“Savo je bio VES artiljerija, na protivtenkovskom topu, a pored toga vozio je i komandira po imenu Žare“, rekao je svjedok.

Savić je kazao i da je brigada formirana 20. maja 1992., nakon čega je uspostavljena i vojna pošta, a da je Skupština Republike Srpske donijela odluku da se učešće u ratu računa od 4. aprila za sve one koji su tada bili u Ilijašu, te da se evidencija vodila retroaktivno.

Manojlović je optužen sa Rankom Draškićem da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila. Dodaje se da je oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno u Podlugove.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj.

Selma Boračić Mršo