Suđenje

Dudaković i ostali: Svjedoku za novac sugerisano šta da kaže u istrazi

10. Aprila 2023.16:26
U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage.
Atif Dudaković. Foto: BIRN BiH

Selver Vojić je u Državnom sudu ispričao da nije učestvovao u akciji “Sana“ i da je saslušavan četiri puta – kod kuće, u Banjoj Luci, u SIPA-i te Tužilaštvu BiH.

Na pitanje tužiteljice Vedrane Mijović, da li je nakon akcije “Sana“ bio u Bosanskom Petrovcu, svjedok je rekao da jest, ali da je vidio samo punkt sa policajcima, pozdravio se s njima, popio piće i prošetao gradom, nakon čega je naišao poznanik kamionom, s kojim je krenuo ka Bihaću.

Tužiteljica je pitala svjedoka koga je vidio u Bosanskom Petrovcu, a Vojić je rekao da nije nikoga poznatog, nakon čega mu je predočila izjavu iz 2009. godine, koju je dao SIPA-i, a u kojoj navodi da je nakon operacije “Sana“ vidio optuženog Hasana Ružnića, čuo rafalnu paljbu u blizini benzinske pumpe iza hotela, te da mu je Ružnić rekao da su pobijeni zarobljenici.

“Ovo nije istina! Ja nisam vidio Hasana, meni je Simo Tuševljak sugerisao šta trebam reći.  Inspektori SIPA-e su me s njim upoznali, on mi je više puta finansijski pomagao i tražio da kažem da sam bio u Petrovcu i vidio Hasana“, rekao je svjedok.

Vojić je naveo kako mu je sugerisano da kaže da je Hasan pucao i ubijao zarobljenike.

“Imali smo sastanak u Bihaću sa Simom. Došao je i Hasan, donio je neke CD-ove i dobio je pare za to, kao i ja“, rekao je svjedok, te dodao da je, da bi zvučalo vjerodostojnije, i sam dodao neke dijelove.

On je ispričao da mu je Simo rekao da je sa Hasanom sve dogovoreno i da on kaže onako kako mu je sugerisano.

“Ja sam to zapisivao i učio napamet šta trebam reći“, priznao je svjedok.

Svjedok je rekao kako mu je sugerisano i da izjavi da je, vraćajući se iz Petrovca u Bihać, vidio leševe vojnika u Krnjevuši.

“Meni je rečeno da kažem da sam vidio leševe od Bihaća do Ključa. Što više leševa, to bolje“, objasnio je svjedok i dodao da je kao obavještajni saradnik SIPA-e radio četiri godine.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, pored Ružnića, optužen je bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i pripadnici ove jedinice – Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Unakrsnog ispitivanja svjedoka nije bilo jer su Odbrane zatražile od Sudskog vijeća da Državno tužilaštvu dostavi materijalne dokaze u vezi s ovim svjedokom, uključujući još dva iskaza i sadržaj zapisa o dobrovoljnoj predaji 24 CD-a sa videozapisima te dokumente, a za koje je ovaj svjedok potvrdio da ih je predao pripadnicima SIPA-e.

Sudsko vijeće je Državnom tužilaštvu naredilo da u roku od deset dana dostavi Odbranama sve dokaze, kako bi mogli unakrsno ispitati svjedoka.

Suđenje se nastavlja 8. maja.

 

 

Selma Boračić Mršo