Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Selimović ga tukao šakama, nogama i palicama

27. Marta 2023.13:57
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako ga je optuženi Himzo Selimović u više navrata tukao prilikom ispitivanja u Goraždu.
Goražde. Foto: BIRN BiH

Branko Arsić ispričao je u Državnom sudu da je, kao bolničar, zarobljen u Štrbačkoj brigadi 21. januara 1993. sa još dvadesetak saboraca.

Svjedok je naveo da je bio ranjen i da je, sa još nekoliko ranjenika – saboraca, prebačen u bolnicu u Goraždu, a potom su zatvoreni u zgradu Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL). Tu je, kako je posvjedočio, s njim u ćeliji bio i Ljubinko Arsić. Kazao je da su prvu noć više puta naizmjenično izvođeni na ispitivanje kod Himze Selimovića.

On je ispričao da ga je Selimović pitao koliko imaju vojske i oružja, te da nije znao odgovore, nakon čega je dobijao batine.

“Udario me je nogom u stomak, ja sam pao. Onda me šutao nogama i govorio mi da moram reći sve što me pita“, prisjetio se svjedok.

Svjedok je rekao da ga je jedne prilike, tokom ispitivanja, Selimović udario šakom u glavu, usljed čega je zadobio oštećenje sluha.

“On je držao cigaretu u ruci i pitao me za neke ljude koje ja ne poznajem, onda me udario šakom, u kojoj je bila cigara, u sljepoočnicu, te rekao: ‘Znaš li ti koliko košta ova cigara?'”, opisao je svjedok događaj u zgradi ZOIL-a, dodajući da je prilikom jednog ispitivanja sa Selimovićem bio i Edin Vranj.

Arsić je ispričao i da mu je Selimović jednom prilikom pokazivao fotografije Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Josipa Broza Tita i Alije Izetbegovića.

“Himzo me je pitao: ‘Poznaješ li ih i koji je najbolji?’, ja sam rekao: ‘Alija’. Tada me je opet počeo tući – nogama, rukama, palicama“, prisjetio se svjedok.

Svjedok je rekao da je u ćeliji bio 17 dana, od kojih je sedam do osam svakodnevno i u više navrata izvođen na ispitivanje i premlaćivanje. Potom je maltretiranje prestalo, rekao je on, kao i da ih je Selimović obilazio, te donosio cigarete. Posvjedočio je da ga je Selimović zbog bolova u nozi odvezao u bolnicu i organizovao da bude razmijenjen 16. augusta 1994. godine.

“Kada sam krenuo, Himzo mi je rekao: ‘Brane, reci svima koliko si batina dobio, koliko ste se napatili sa hranom, sve reci'”, ispričao je.

Tužiteljica Marijana Čobović je svjedoku pokazala fotoalbum u kojem je prepoznao Himzu Selimovića iz perioda devedesetih.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Slaviša Prodanović pitao je svjedoka zašto u izjavama koje je 2012. godine dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te 2014. Centru javne bezbjednosti u Istočnom Sarajevu nije spomenuo da je udaran palicama, niti incident sa cigaretom, na šta je svjedok rekao da ne zna.

Branilac je zamolio svjedoka da mu objasni šta je tačno uzrokovalo oštećenje sluha, jer je na današnjem ročištu rekao da su to batine, a u ranijim iskazima, kako je naveo branilac, da je od stalnog granatiranja Goražda.

“Od batina i granata“, rekao je svjedok.

Optuženi Selimović upitao je svjedoka da li je istina da su mogli dobijati pakete od svojih porodica, što je svjedok potvrdio. Arsić je kazao da se optuženom prilikom razmjene zahvalio na svemu.

Selimović je optužen s Ćamilom Ramićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 10. aprila.

 

Selma Boračić Mršo