Suđenje

Novović i Pjano: “Ovi gore su napravili belaj”

9. Marta 2023.12:56
Na suđenju za zločine počinjene 1992. na području Foče, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi Borislav Pjano početkom rata otišao u Srbiju, te da je bio na spisku dezertera koje je tražila Vojna policija.
Foča. Foto: BIRN BiH

Radenko Obrenović je kazao da je bio pripadnik Vojne policije i da je vidio spisak na kojem su bila imena muškaraca koji se nisu odazvali mobilizaciji, dezertera, a koje su oni tražili.

“Pjanu sam prvi put vidio u augustu 1992. u selu Dragočava”, rekao je svjedok i naveo kako su oni bili poslani da prevezu civile Bošnjake te da je tada vidio optuženog kako dolazi s konjem na kojem su bili nepokretna žena i dvoje ili troje djece, i pomogao mu je da ženu prenesu u kamion.

“Tada mi je rekao: ‘Ovi gore su napravili belaj’, te je pomenuo Vlastimira Avrama zvanog Laki”, kazao je svjedok i naveo kako su uglavnom to bili žene i djeca koje su prevezli do Stanice policije u Foči.

Tužioca Mersudina Pružana zanimalo je iz kojeg pravca su došli civili, a svjedok je rekao da su ispred mosta na Dragočavi došli iz pravca sela Saš i Potpeće.

Na pitanje tužioca svjedok je kazao kako je do jula 1992. bio na ratištu u Sarajevu te da ne zna šta se do tada dešavalo u Foči.

Borislav Pjano i Spomenko Novović su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon.

Svjedok Slavko Begenišić mobilisan je u komandu Teritorijalne odbrane (TO) u Velečevu. On je naveo kako je Pjanu prvi put vidio u ljeto 1992. godine, kada ga je sreo na trgu u Foči.

“Pjano je iskočio iz kamiona, bio je umoran, pitao sam ga šta se desilo, a on mi je rekao: ‘Gore se čulo pucanje, Lakijeva jedinica je ostala, ne znam šta se desilo’”, kazao je svjedok.

Svjedok je potvrdio i da je svima pisao pogrešne datume u vojnim knjižicama koje su se odnosile na učešće u ratu, kako im ne bi nedostajali dani potrebni za uvezivanje staža.

On je rekao da se Borislav Pjano sam prijavio u jedinicu Miodraga Nikačevića, te da je ona djelovala pod komandom policije, a ne vojske.

U Pjaninu korist svjedočio je i Dragan Radović, koji se početkom rata priključio rezervnom sastavu policije u Foči, gdje ostaje osam mjeseci, a potom se pridružuje vojsci.

“Pjano je došao u ‘Nikačevu jedinicu’ negdje sredinom augusta 1992. godine”, kazao je svjedok te je, na fotografijama koje mu je predočila braniteljica Anja Loga, prepoznao Borislava i njegovog brata Miroslava Pjanu.

Svjedok je rekao kako je zadatak interventne “Nikačeve jedinice” bio da štiti Bošnjake u Foči od paravojnih jedinica.

“Nas postroji Dragan Gavović, komandant rezervnog sastava policije, a na terenu smo slušali Nikačevića”, kazao je svjedok, te napomenuo da je od početka Laki bio u “Nikačevoj jedinici”, ali da ju je napustio i napravio svoju, kao i da se nije dobro slagao s Borislavom Pjanom.

Svjedok pod pseudonimom B-1 ispričao je kako se od prije rata poznaje sa optuženim Pjanom, te da tokom rata nije bio u Foči.

“Nisam čuo da je on bilo šta loše uradio, meni i poslije rata pomogne sve što mi treba i u Opštini i u policiji”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 23. marta.

 

Selma Boračić Mršo