Suđenje

Paravac i ostali: Prigovori relevantnosti i zakonitosti na dokaze Tužilaštva

7. Marta 2023.14:48
Odbrana Borislava Paravca na suđenju za zločine počinjene na području Doboja i Teslića uložila je prigovore relevantnosti i zakonitosti na sporne dokaze Državnog tužilaštva.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Suzana Tomanović, braniteljica Borislava Paravca, uložila je prigovore na niz dokumenata i informacija za koje smatra da su nezakoniti ili irelevantni. U odnosu na uloženi dokaz skice Doboja, Tomanović je, između ostalog, navela kako je autor ovog dokumenta nepoznat te kako Tužilaštvo nije dovelo nijednog svjedoka koji bi bio ispitan o sačinjavanju ove skice.

Ona je u odnosu na uloženi šematski prikaz strukture srpskog Centra službi bezbjednosti Doboja kazala kako je autor također nepoznat te uložila prigovor nezakonitosti.

Dokaz struktura Vojske Republike Srpske (VRS) od maja do augusta 1992. za ovu Odbranu je sporan jer je nepoznato ko je pravio sami dokument, kao i spisak počinilaca ratnih zločina i genocida na područjima više gradova, jer dokument nema potpisa, a nepoznanica je i na osnovu kojih evidencija je sačinjen, rekla je braniteljica.

Za niz uloženih kompjuterskih izvoda zarobljenih lica Centra za istraživanje ratnih zločina i zločina genocida nad muslimanima, Tomanović je navela kako je ovaj dokaz suprotan Zakonu o krivičnom postupku BiH te kako ovakvi dokazi narušavaju fer suđenje.

U odnosu na bilten o aktuelnim zbivanjima na dan 21. april 1992. izdat od Armije BiH, Tomanović je također istakla prigovor jer nije saslušan nijedan svjedok.

Prigovor relevantnosti je uložen i na poruku od 30. juna 1995. koja je od strane Službe državne bezbjednosti dostavljena Vasviji Vidović, koja je, kako je kazala braniteljica Tomanović, radila u Haškom tribunalu. Dodala je kako se ova poruka ne odnosi na optužnicu te da niko nije pozvan kako bi svjedočio o ovome.

U odnosu na informaciju o sabirnim logorima koje je agresor formirao na području Republike BiH, Odbrana je navela da se jezik graniči s jezikom mržnje te da je autor nepoznat.

Prigovor relevantnosti su uložili i na dopis Srpske demokratske stranke (SDS) potpisan od Milana Ninkovića, kao i na dopis Ninkovića od 8. juna 1992. poslan pukovniku Slavku Lisici.

“Ovaj dokument je lični dokument Milana Ninkovića u kojem on rješava lični sukob između njega i Lisice”, navela je braniteljica Tomanović, dodavši da na ovaj dokaz ulaže prigovor i relevantnosti i zakonitosti.

U odnosu na uložene isječke iz novina te presude, Tomanović je rekla kako se ne mogu uvrstiti kao dokaz. Ona je zatražila ispitivanje osobe koja je sačinila dokument o uništavanju vjerskih objekata na području Doboja, kazavši da su izvor i autor nepoznati.

Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

S njima je optužen i Milan Ninković, ali je ranije protiv njega postupak razdvojen zbog bolesti.

Ostale Odbrane će prigovore iznijeti 21. marta, kada će se Tužilaštvo izjasniti u odnosu na prigovore.

 

Aida Trepanić