Suđenje

Ramić Ćamil i ostali: Tuča i jauci u zgradi ZOIL-a

6. Marta 2023.12:27
Na suđenju za zločine počinjene na području Goražda, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio kako je tučen sa ostalim zarobljenicima u zgradi nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Mirko Jevtić je ispričao kako je bio vojno angažovan pri Ruđanskoj brigadi do 31. maja 1995., kada su ga zarobili vojnici Armije Bosne i Hercegovine. Posvjedočio je kako su mu ruke zavezali žicom pozadi te ga odveli u Goražde, u objekat blizu bolnice, u kojem je proveo čitav dan, nakon čega ih odvode u zgradu ZOIL-a, gdje je spavao na betonu.

Prema njegovim riječima, tokom noći su ga pretukli, a na pitanje ko ih je tukao, rekao je kako su to bili pripadnici Vojne policije, koje je vidio kroz rešetke, te čije je postrojavanje prepoznao jer je služio Jugoslovensku narodnu armiju.

Naveo je i da su ih vojni policajci izvodili na drugi sprat te tukli nogama i rukama. Dodao je i da je tu bilo više inspektora koji su ispitivali, a da je bio tučen i Velislav Stanišić, s kojim je poslije pričao o tome.

Jevtić je kazao kako su krajem juna 1995. dovedeni Rajko Lazić i Mićo Andrić te da su ih “dobro tukli” jer je čuo jauke, a da su u julu dovedeni braća Rajko i Jovan Eleg, koje su također tukli.

Pojasnio je kako je bilo deset do 15 vojnih policajaca te se prisjetio augusta kada je bila eksplozija ispred zgrade te kada su njega i Velislava izvodili i tukli. Dodao je da su ih sve tukli, da je Mići krv tekla niz čelo, a da se Rajko htio objesiti, što mu je rekao čuvar.

Potvrdio je da je osjetio mnogobrojne posljedice, da je skoro sve zube izgubio te da je oko mjesec dana spavao na betonu. Precizirao je kako je osam mjeseci i šest dana bio u ZOIL-u te da su njih petorica pušteni 6. februara 1996., dok je Mićo ostao u zatvoru. Kazao je da postavlja imovinskopravni zahtjev.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda su optuženi za zločine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada počinjene od 1992. do 1994. godine. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Na upit Odbrane, svjedok je rekao kako se ne sjeća da je 1992. dosta bošnjačkih sela zapaljeno u Rudom, ali da je prolazio poslije. Na pitanje da li je prepoznao lice Izeta Žige, za kojeg je kazao da ga je tukao, svjedok je rekao da ga nije prepoznao.

Nakon što mu je Dobračin branilac Senad Pizović predočio fotografiju iz tužilačkog spisa, svjedok je kazao da se na slici nalaze Velislav Stanišić, Rajko Lazić, Rajko i Jovan Eleg te on nakon što su pušteni iz ZOIL-a.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. mart.

Aida Trepanić