Suđenje

Milunić i ostali: Završna riječ Tužilaštva 7. aprila

3. Marta 2023.16:34
Iznošenje završnih riječi na suđenju jedanaestorici optuženih za zločine u prijedorskom selu Zecovi zakazano je za 7. mart, nakon što je u nastavku suđenja Vijeće odbilo izmijenjenu optužnicu i konstatovalo da je okončano izvođenje dokaza.
Zecovi. Foto: BIRN BiH

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, optuženi su Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, rezervne milicije i drugih formacija.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ranije je podnijelo izmijenjenu optužnicu na koju su Odbrane dostavile prigovore. Na ročištu je branilac Miodrag Stojanović kazao da je izmijenjena optužnica koncepcijski potpuno drugačije postavljena i zahtijeva dodatno iznošenje Odbrane Radovana Četića.

“Ona ne predstavlja usklađivanje i, po meni, ne bi mogla biti u ovoj fazi postupka”, kazao je Stojanović.

On je naveo da se sada Četiću stavljaju dva oblika izvršenja – pomaganje i podržavanje, kao i da je dodato da je još u martu 1992. kao predsjednik Kriznog štaba u Rasavcima inicirao pripajanje dijela sela Zecovi.

I branilac Slobodan Perić je kazao da je Odbrana Ljubiše Četića osam godina dokazivala da su netačne tvrdnje svjedoka o mjestu gdje je vidio optuženog, a da je izmijenjenom optužnicom tužilac radnju premjestio na drugo mjesto.

“Tražim uviđaj na licu mjesta, da se Vijeće uvjeri da Zarif Bašić nije mogao vidjeti jer je bio udaljen 300 metara”, kazao je Perić.

Tužilac Izet Odobašić je rekao da su izmjene napravljene u skladu sa činjeničnim stanjem i da je optužnica pravno-tehnički uređena.

“Nije bilo značajnijih izmjena, već preciziranje”, kazao je Odobašić.

Vijeće je odbilo prihvatiti izmijenjenu optužnicu, navodeći da na snazi ostaje ona koja je potvrđena. Predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić je napomenuo da izmjene ne mogu prouzrokovati teži položaj optuženog.

“Jasno je da su navedene nove okolnosti, što samim tim čini teži procesni položaj optuženog”, obrazložio je Maksumić.

On je odbio posljednji prijedlog za izvođenje dokaza Odbrane Milunića i za 7. april zakazao iznošenje završne riječi Tužilaštva.

Marija Taušan