Suđenje

Optuženi za zločine u Brčkom ponovo nije došao na izjašnjenje o krivnji

28. Februara 2023.14:09
Slobodan Ljubičić, optužen za zločin protiv čovječnosti na području Brčkog, treći put se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji u Sudu BiH.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Željka Marenić je kazala da se Ljubičić trebao izjasniti o krivnji u julu prošle godine, no da nije pristupio iz zdravstvenih razloga, a da Sud za ročište na koje nije došao u novembru 2022. godine nije dobio obavijest da li mu je uručen poziv.

Advokat Miodrag Stojanović je naveo da se jučer čuo sa optuženim, koji je nastanjen u Srbiji, te da mu je Ljubičić kazao da nije dobio poziv. Također je dodao i da mu je optuženi rekao da danas ne može doći na ročište jer “vozi nešto u Novi Sad“.

“Pitao sam ga: ‘Jesi li spreman doći da se izjasniš o krivici?’ On je rekao da jest“, kazao je Stojanović i dodao da optuženi, kada su se i sreli prije tri mjeseca, nije rekao da neće doći.

Tužilac Edin Muratbegović je rekao da je imao namjeru predložiti pritvor, odnosno raspisivanje potjernice. No, s obzirom na stav optuženog, predložio je da mu se još jednom pošalje poziv.

Ljubičić je optužen sa Stojanom Petrovićem i Rankom Češićem, koji je ranijom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na 18 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom, no postupak je obustavljen zbog smrti.

Predmet protiv Ljubičića je razdvojen od Petrovićevog, kojem je suđenje počelo ovog mjeseca.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u augustu 2021. i odnosi se na ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, protivpravno zatvaranje žena i silovanja počinjena 1992. godine.

Sutkinja Marenić je kazala da će Sud još jednom pokušati uručiti poziv Ljubičiću.

Lamija Grebo