Suđenje

Milenko Živanović po treći put nije došao na izjašnjenje o krivnji

28. Februara 2023.13:28
Nekadašnji komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Živanović, koji je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine, po treći put se nije pojavio u Državnom sudu kako bi se izjasnio o krivnji.
Milenko Živanović. Foto: ICTY

Njegov advokat Petko Pavlović je kazao da ima komunikaciju sa optuženim putem SMS poruka, te da mu je Živanović rekao da je bolestan, da se liječio na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), kao i da nije primio poziv za ovo ročište.

Sutkinja Željka Marenić je kazala kako u sva tri puta nije došlo do uručenja poziva optuženom u Srbiji, gdje je nastanjen, te da Sud nije obaviješten zbog čega, bez obzira na urgencije.

Živanović se prvi put trebao o krivnji izjasniti na ročištu u septembru, a potom i u novembru 2022. godine.

Tužilac Tarik Crnkić je na današnjem ročištu predložio da se optuženom izrekne mjera pritvora, kao i da se za njim raspiše međunarodna potjernica, o čemu će Sud odlučiti naknadno.

Mjeri pritvora se usprotivio advokat Pavlović, rekavši da mu je poznato, između ostalog, iz medija, da se u Srbiji vodi prostupak protiv Živanovića te da bi trebalo još jednom poslati pozivnicu eventualno preko srbijanskog pravosuđa.

Tužilaštvo BiH je u decembru 2021. godine optužilo Živanovića za učešće u širokom i sistematičnom napadu protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja civilnog stanovništva iz tih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca.

Navodi se da je Živanović vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima potčinjenih jedinica u njegovoj zoni odgovornosti.

Protiv njega se u Srbiji vodi postupak za zločine počinjene u Srebrenici.

Lamija Grebo