Suđenje

Nanić i ostali: Bapić tvrdi da je demobilisan nakon teškog ranjavanja

27. Februara 2023.15:40
Na suđenju za zločine počinjene u Bužimu, optuženi Nedžad Bapić je, svjedočeći u svoju korist, rekao da je 6. septembra 1994. bio teško ranjen, nakon čega je demobilisan, i da nije bio vojno sposoban u periodu u kojem ga optužnica tereti.
Nanić i ostali. Foto: Sud BiH

Bapić je naveo da se sa 17 godina dobrovoljno prijavio u Teritorijalnu odbranu (TO) Bosanska Krupa, a potom je premješten u TO Bužim, nakon čega pristupa 505. viteškoj brigadi.

Izjavio je kako je tokom rata bio šest puta ranjavan, kao i da je bio na liječenju od 6. septembra 1994., kada je teško ranjen.

“U komi u Bihaću sam bio 17 dana, a onda su me, kada je počeo napad na Bihać, prebacili u stacionar u Bužim, gdje sam ostao do 18. februara 1995. godine”, rekao je Bapić te dodao da je tada demobilisan.

Bapić je kazao da nikada nije bio pripadnik Vojne policije te da njega niko nije zvao “Ćoro”, kako su to prethodno spominjali svjedoci Tužilaštva BiH.

Za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine, optužnica tereti, pored Bapića, i Zijada Nanića, Vahida Bajraktarevića, Esada Kudelića, Hasana Mustafića, Senada Salkića te Samira i Huseina Isakovića.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Remzija Ićanović, svjedok Bapićeve Odbrane, ispričao je da je bio u ljekarskoj komisiji 505. brigade i naveo kako je optuženi bio ranjen 6. septembra 1994. te da se na vojnoj evidenciji vodio kao privremeno nesposoban za vojsku.

“On je bio jedan od najteže ranjenih, sav je bio u zavojima”, prisjetio se Ićanović detalja tokom jedne posjete bužimskom stacionaru, te potvrdio da je on napisao rješenje o demobilizaciji Bapića.

Svjedok Osman Kudelić izjavio je kako je tokom posjete stacionaru u Bužimu vidio ranjenog Bapića kako leži.

“On je sav zamotan bio u zavojima, i glava i sve, jedva sam ga prepoznao”, rekao je svjedok i naveo da je s njim ranjen bio i Esed Kudelić.

Suđenje se nastavlja 13. marta.

Selma Boračić Mršo