Suđenje

Bjelošević Andrija: Sestra mu rekla da ju je silovao optuženi

27. Februara 2023.12:06
Na suđenju za zločine počinjene u Derventi, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da mu je sestra rekla da ju je optuženi Andrija Bjelošević tokom rata silovao.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok AB-3 rekao je da mu je sestra poslije rata pričala kako je morala da radi u kafićima i stanovima.

“Poslije toga je bila udarana i silovana u nekom kafiću”, kazao je svjedok, dodavši da je u tom kontekstu spominjala izvjesnog Cicvaru i Andriju Bjeloševića.

Svjedok je rekao da je imao 15 godina kada mu je sestra to pričala. Izjavio je da mu je branila da ide na bazene u Derventi, jer je njihov vlasnik bio Bjelošević.

“Bojala se za moju sigurnost… Pričala je da je imala probleme s tim čovjekom, da je udarao, silovao”, naveo je svjedok.

Dodao je da mu se sestra žalila da ne može da spava, i da pije lijekove.

AB-3 je kazao da su mu, nakon što je dao iskaz u ovom predmetu, probušene gume na automobilu i rađene slične stvari, ali da ne zna ko je to činio.

Na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da je sa svjedokinjom AB-1, koja mu je sestra po ocu, živio odvojeno, ali da su bili u komšiluku.

Braniocu Slobodanu Cvijetiću je potvrdio da mu je sestra pričala da je doživjela torture i dok je bila u Agićima.

Svjedok nije želio odgovarati na pitanja branioca o presudi na koju je bio osuđen zbog obljube nemoćne osobe.

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u ugostiteljskom objektu “Žaba” u Derventi.

Na suđenju je saslušana i svjedokinja Spasa Dobrilović, ali je Vijeće zabranilo objavljivanje njenog iskaza nakon što je spomenula ime zaštićenog svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. mart.

 

Marija Taušan