Suđenje

Paravac i ostali: Zapisnici sa ekshumacija na području Doboja

14. Februara 2023.10:44
U nastavku suđenja Borislavu Paravcu i ostalima, svjedoci-eksperti su potvrdili da su bili prisutni tokom ekshumacija na tri lokacije na području Doboja.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Vedo Tuco i Sabiha Silajdžić-Brkić, svjedoci-eksperti sudske medicine, rekli su kako u cijelosti ostaju kod izvještaja o ekshumacijama posmrtnih ostataka, sudsko-medicinskih nalaza i zapisnika o identifikacijama.

“Bila sam kod tužitelja i vidjela nalaze, te ostajem kod svih zapisnika koje sam potpisala”, kazala je Silajdžić-Brkić.

Tuco je potvrdio da je bio prisutan tokom ekshumacija u mjestima Ševarlije i Potočari 1999. godine, te na reekshumaciji 2007. po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

“To su bile veće grobnice, radila se ekshumacija, sudsko-medicinska obrada i identifikacija posmrtnih ostataka”, naveo je Tuco.

Iako je kao svjedok-ekspert trebao biti saslušan i dr. Zdenko Cihlarž, on je to odbio, kako je obrazložio predsjedavajući Vijeća Suda BiH Davorin Jukić, a kao razlog je naveo to što on nije radio vještačenje.

“Propust Tužilaštva je što nije rađeno vještačenje, jer doktor nije sačinio nalaz i mišljenje kao što to rade vještaci, zato se i trebao saslušati u svojstvu svjedoka-eksperta”, rekao je sudija Jukić.

Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februar.

Selma Boračić Mršo