Vijest

Sud u Beogradu ponovno osudio Dalibora Krstovića na devet godina zatvora

9. Februara 2023.11:17
Viši sud u Beogradu ponovno je osudio Dalibora Krstovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske, na devet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Kalinoviku tokom augusta 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

This post is also available in: English

Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju, Viši sud u Beogradu u ponovnom postupku donio je presudu kojom je Dalibor Krstović osuđen na devet godina zatvora. Novo suđenje mu je počelo u septembru prošle godine.

On je nepravosnažno osuđen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine, zajedno s još jednim nepoznatim pripadnikom VRS-a, u Osnovnoj školi Kalinovik, gdje su se nalazili nezakonito zarobljeni civili, silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti.

Koordinatorica za medije Višeg suda Tatjana Matić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazala da još uvijek nije izrađen pisani otpravak presude i da opširniji detalji još nisu poznati.

Do ponovljenog postupka je došlo nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu iz maja 2021. kojom je Krstović osuđen na devet godina zbog silovanja i predmet vratio na ponovno suđenje.

Tada je sutkinja Zorana Trajković rekla da je žrtva zarobljena s dvoje djece, uzrasta od sedam i devet godina, i da je bila “civil u bespomoćnom stanju”. Krstović je također prijetio da će silovati i djecu, naglasila je Trajković.

Na početku suđenja u januaru 2020. godine, Krstović je odbacio optužbe. On je rekao da je bio policajac, ali da je u ljeto 1992. godine postao pripadnik VRS-a.

Krstović je prvobitno optužen u Bosni i Hercegovini 2017. godine, a predmet je potom predat srbijanskim vlastima.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English